Sophia HitteStikker
26 juni 2015
> Blog

Sophia HitteStikker redt hondenlevens!

Een auto die in de zon staat, verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met het raam open kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Voor honden is deze hitte levensgevaarlijk. Zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt, waardoor ze snel oververhit raken en overlijden. Wil jij hondeneigenaren waarschuwen voor de gevaren van een te hete auto? Plak dan de Sophia HitteStikker op de achterruit van je auto!

Snikhete auto

Iedere zomer komen er weer talloze meldingen binnen bij politie en brandweer over honden die dreigen te stikken in een snikhete auto. Vaak zijn de dieren er al slecht aan toe als de melding binnenkomt: bij hoge temperaturen zijn er slechts enkele minuten voor nodig om een auto in een dodelijke oven te veranderen. Wanneer een auto in de volle zon staat, kan het binnen wel 50 graden Celsius worden. Ook als de ramen op een kier staan.

Dood tot gevolg

Honden kunnen niet zweten zoals mensen. De dieren kunnen hun warmte uitsluitend afvoeren via de voetzolen en de tong, door te hijgen. Omdat hijgen in een bloedhete auto niet voldoende is om af te koelen, zal de lichaamstemperatuur van de hond snel stijgen tot een gevaarlijke hoogte. Het gevolg is dat het bloed dik wordt en niet meer goed kan circuleren. Hierdoor wordt er te weinig zuurstof vervoerd in het bloed en kan de hond uiteindelijk stikken.

Thuis laten

Zelfs met een buitentemperatuur van ‘slechts’ 21 graden, kan het in een auto binnen een half uur al zo’n 40 graden worden. Dit is levensgevaarlijk voor honden. De Sophia-Vereeniging adviseert om met zomers weer honden zoveel mogelijk thuis te laten, waar ze gemakkelijk hun eigen temperatuur op peil kunnen houden door een koel plekje op te zoeken.

Sophia HitteStikker aanvragen

Om hondeneigenaren te waarschuwen voor de gevaren van een te hete auto, ontwikkelde de Sophia-Vereeniging de Sophia HitteStikker. Ook een Sophia HitteStikker op de achterruit van je auto? Bestel hem dan hier. Je krijgt de sticker binnen een week thuisgestuurd. Je betaalt eenmalig € 2,- voor de verzendkosten.

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner