vissen weken
9 december 2016
> Nieuws

Een rokende baas zeer schadelijk voor huisdieren

HOOFDDORP – Meeroken is niet alleen ongezond voor mensen, ook huisdieren hebben er last van. Met name als de rook eenmaal in vloerbedekking en meubels is gaan zitten. Zelfs buiten roken is schadelijk voor huisdieren.

Vacht

Volgens dierenarts Carmela Stamper van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) krijgen katten, honden en andere huisdieren niet alleen nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen. Ze krijgen ze óók binnen via hun vacht, doordat de stofjes in meubels en vloerbedekking gaan zitten.

Een likje nicotine

‘Net als kleine kinderen, zitten en spelen huisdieren veel op de grond,’ vertelt de dierenarts. ‘Daar verzamelen de schadelijke stofjes zich in stof, tapijten en vloerbedekking. Dieren ademen deze in en krijgen ze op hun vacht.’ Wanneer de dieren zichzelf (en elkaar) vervolgens schoonlikken, krijgen ze via hun eigen vacht een extra lading nicotine, teer en andere gifstoffen binnen.

Buiten roken ook schadelijk

Zelfs huisdieren wier baasje in een andere kamer of buiten rookt, lopen gezondheidsrisico. Als je rookt, komen er namelijk altijd iets van nicotineresten op je kleding, haar en handen terecht. Als je daarna je kat op schoot neemt of je hond aait, krijgt je huisdier alsnog schadelijke stofjes op zijn vacht. Ook likken huisdieren vaak aan de handen van de baas.

Gevolgen

Katten, honden, vogels en zelfs vissen hebben allemaal last van sigarettenrook, maar de gezondheidsklachten verschillen per dier. Zo hebben honden erg gevoelige neuzen en kunnen papegaaien weer last van hun ogen krijgen.

Katten

Katten zijn heel schone dieren, ze wassen zichzelf de hele dag door. In een rokershuis kan dit dodelijke gevolgen hebben. Zo hebben katten twee tot vier keer zoveel kans om een agressieve vorm van mondkanker te ontwikkelen. Katten van baasjes die meer dan een pakje per dag roken, lopen daarnaast drie keer zoveel risico om lymfoomkanker te krijgen. Zelfs met chemotherapie of een operatie overlijden de meeste katten met deze kankervorm binnen 6 maanden.

Honden

De lengte van de neus van een hond bepaalt wat voor klachten hij van sigarettenrook krijgt. Neuzen fungeren immers als een soort luchtfilter: ze ‘vangen’ stofdeeltjes, pollen en sigarettenrook op, en voorkomen zo dat deze in de longen terechtkomen. Hoe langer de neus, hoe meer stofjes worden tegengehouden, en dit geldt in het bijzonder voor honden. Honden met lange neuzen die worden blootgesteld aan sigarettenrook, hebben daarom 2 keer zoveel kans om neuskanker te ontwikkelen. Honden met kleine neusjes lopen daarentegen weer een groter risico op longkanker.

Vogels en vissen

Vogels zijn zeer gevoelig voor luchtverontreiniging, vooral voor sigarettenrook. Ze kunnen er dezelfde soort ademhalingsproblemen van krijgen als meerokende kinderen. Verder kunnen ze allergieën, oogklachten en vruchtbaarheidsproblemen ontwikkelen. Dat roken ook schadelijk is voor vissen verwachten mensen niet, maar nicotine lost heel makkelijk op in water. Dit is zo giftig dat vissen ervan kunnen sterven.