Laatste zetje nodig voor campagne ‘Stop de huisdierenhandel’

AMSTERDAM – Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra. Talloze dieren krijgen hierdoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites. Om een einde te maken aan deze (online) huisdierenhandel startten we vorig jaar een petitie, die inmiddels ruim 11.000 keer is ondertekend. Maar we zijn er nog niet. Geef jij onze campagne het laatste zetje?

Malafide fokkerij

In de malafide fokkerij worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn zo ziek zijn dat ze al snel overlijden. De diertjes geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer.

Verbod op dierenhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken om dit dierenleed te stoppen en de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan: de potentiële huisdiereigenaar kan terecht bij een opvang, waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

Help mee!

Om aan te tonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de huisdierenhandel, hebben we meer handtekeningen nodig. Jij kunt meehelpen om dierenleed te bestrijden door de petitie te ondertekenen en te verspreiden binnen je netwerk. Hoe meer handtekeningen wij verzamelen, hoe groter de kans op adequate dierenbeschermende maatregelen. Daarnaast kun je een e-mail sturen aan een dierenwinkel of tuincentrum in jouw omgeving of aan Marktplaats.nl met het verzoek om te stoppen met de verkoop van dieren. Voor de zomer zullen we de petitie aanbieden aan de staatssecretaris.