Is Cavalier Kareltje de Zieligste hond van Nederland?

Op 13 en 14 december 2014 vond de grootste rashondententoonstelling van Nederland plaats: de Amsterdam Winner Show. Keurmeesters bepalen hier per ras welke hond er het beste uitziet. Bij veel van deze rashonden is het uiterlijk echter zo extreem, dat hun gezondheid er ernstig onder lijdt. Om de gevolgen van het fokken op uiterlijk onder de aandacht te brengen, is de Sophia-Vereeniging de verkiezing voor de Zieligste hond van Nederland gestart. Koploper is Kareltje, de Cavalier King Charles spaniël die ondraaglijke hoofdpijn heeft omdat zijn schattige koppie te klein is voor zijn hersenen.

Niet meer fokken op uiterlijk

De Sophia-Vereeniging strijdt al jaren voor dierenbeschermende wetgeving om het welzijn van rashonden te verbeteren. En met succes: de overheid heeft per 1 juli 2014 strengere regels opgesteld voor de fokkerij, die nu “voor zover mogelijk” moet voorkomen dat dieren ziek worden door inteelt of ernstig lijden onder hun uiterlijk. Hoewel de Sophia-Vereeniging daar heel blij mee is, zou zij graag zien dat deze regels flink worden aangescherpt met een wettelijk verbod op het fokken op ziekmakende uiterlijke kenmerken en op inteelt. Met zo’n verbod zou ook het fundament onder rasdierenshows als de Amsterdam Winner Show wegvallen.

Wie is de Winner?

Om fokkers, keurmeesters en de overheid te wijzen op de gevolgen van het fokken op uiterlijk, is de Sophia-Vereeniging de campagne ‘Wie is de Winner?’ gestart. Daarbij kan per sms gestemd worden op de Zieligste hond van Nederland. Zes honden dingen mee naar deze dubieuze titel, waaronder Shadow de shar-pei met huidaandoeningen vanwege al zijn rimpels, Chico de chihuahua die zo klein is dat ze te weinig bloedsuiker heeft en in coma kan raken, de Engelse buldog Bibi die niet normaal kan eten, drinken en ademen vanwege haar platte snuit, Dirk de Duitse dog wiens formaat hem fataal kan worden omdat zijn maag kantelt en teckel Takkie met chronische rugpijn.

Hersenen te klein voor schedel

Koploper in de verkiezing is Kareltje de Cavalier King Charles spaniël, die tot nu toe 58% van de stemmen kreeg. Kareltje is gefokt op een schattig klein kopje, waarmee hij menig prijs heeft binnengesleept op rashondenshows. Zijn nakomelingen leveren veel geld op, want wie wil er nou geen pup van een kampioen? Net als hun vader hebben deze duurbetaalde pups echter continu helse hoofdpijn en epileptische aanvallen. Dat komt doordat er gefokt is op een zo klein mogelijke schedel, waardoor de hersenen er niet meer in passen. Bovendien hebben veel cavaliers aangeboren afwijkingen als gevolg van inteelt. Die fokmethode wordt bij heel veel rashonden toegepast om de kans op het gewenste uiterlijk zo groot mogelijk te maken. Het gevolg: kanker, stofwisselingsziektes, nierziektes, bot- en hartafwijkingen, doofheid.

Stem en help de rashonden

Rashondenfokkers presenteerden in november een plan aan staatssecretaris Dijksma, waarin zij aangeven bereid te zijn om na te denken over het aanpakken van de problemen. Maar daar schieten rashonden natuurlijk niks mee op. Alleen met een wettelijk verbod op het fokken op ziekmakende uiterlijke kenmerken en op inteelt, kan er een einde komen aan rashondenleed. Wie de Sophia-Vereeniging wil helpen in haar strijd tegen het fokken van zieke honden, kan per sms stemmen op de Zieligste hond van Nederland. Wie stemt, doneert eenmalig een bedrag van € 1,- dat volledig ten goede komt aan de activiteiten van de vereniging voor een beter rasdierenwelzijn. De hond met de meeste stemmen wordt in 2015 het boegbeeld van de campagne.

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur