Parkiet

Parkiet

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de parkiet

Parkieten zijn er in vele soorten en maten. De bekendste zijn grasparkieten en halsbandparkieten, maar ook andere soorten zoals de agapornis, de bergparkiet, de blauwvleugelparkiet, de elegantparkiet, de splendidparkiet en de valkparkiet worden als huisdier gehouden. Alle soorten parkieten zijn heel sociaal, van nature zijn het echte groepsdieren. In gevangenschap heeft een parkiet dan ook graag een soortgenoot om zich heen. Twee vrouwtjes verdragen elkaar meestal niet zo goed, twee mannetjes of een combinatie man-vrouw (pop) gaat beter. Parkieten zijn volwassen als ze 4 maanden oud zijn. Ze zijn monogaam: ze kiezen een partner voor het leven. Eenzaamheid en verveling tasten het welzijn van de vogel ernstig aan en kunnen het gedrag van de parkiet beïnvloeden. Zo kan de vogel gaan krijsen, apathisch of agressief worden of zichzelf gaan kaalplukken. Wanneer men een tamme parkiet bij een andere tamme soortgenoot plaatst, is het dier een stuk gelukkiger. Het contact met de mens zal verminderen, aangezien een parkiet de voorkeur heet voor contact met de soortgenoot.

Niet geschikt als huisdier

Parkieten hebben een grote behoefte om te vliegen, naar eten te zoeken en zichzelf uit te dagen. Het dieet dat de dieren in het wild hebben is in gevangenschap vrijwel niet na te bootsen. Deze redenen maken parkieten ongeschikt als huisdier.

De parkietenkooi

Eigenlijk is iedere kooi te klein voor een parkiet. De dieren moeten naar hartelust kunnen vliegen. Een ruime volière komt het meest in de buurt, maar is eigenlijk nooit ruim genoeg om aan de behoeftes van een parkiet te kunnen voldoen. Wanneer parkieten in huis gehouden worden, zet ze dan nooit in de buurt van de keuken: de dampen die vrijkomen bij het koken en bakken zijn zo giftig voor de vogels dat ze kunnen sterven.

De verzorging van de parkiet

Bij een goede verzorging kan een parkiet zo’n 15-20 jaar worden. Veel van de vogels die als huisdier gehouden worden halen die leeftijd helaas niet. Bijna alle parkieten overlijden vroegtijdig op ongeveer een derde van de levensverwachting. 80-90% van de lichamelijke problemen komt door voedingsfouten, dit is tevens de belangrijkste doodsoorzaak. Veel van het voedsel dat in de winkel te verkrijgen is, is van zeer lage kwaliteit. Een parkiet is heel sociaal en heeft voor zijn welzijn contact met soortgenoten nodig en veel aandacht van het baasje. De vogel vliegt graag, wat in huis niet zonder gevaar is. Vogels geven pas aan dat ze ziek zijn als het ernstig is. Twijfel je over de gezondheid van een parkiet? Ga dan zo spoedig mogelijk naar een gespecialiseerde vogelarts. Helaas hebben de meeste dierenartsen niet voldoende specialistische kennis om vogels goed te kunnen helpen.

Meer vogels

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden vogels. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.