Papegaai

Papegaai

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Gedrag van de papegaai

Papegaaien zijn geen gedomesticeerde dieren: het gedrag van papegaaien is niet aangepast aan een leven met de mens. Ook lichamelijk, geestelijk en genetisch zijn ze nog geheel identiek aan hun soortgenoten in het wild. Feitelijk zijn papegaaien dus wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden. Papegaaien zijn qua intelligentie vergelijkbaar met een kleuter. Het zijn sociale vogels. Ze zoeken voedsel op de grond, in bomen en struiken. In de natuur zijn ze uren per dag druk met vliegen, spelen en kauwen op takken, vruchten, peulen en alles wat er verder maar te vinden is.

Contact
Van nature leven papegaaien in paren of groepen. In zo’n groep kennen ze regels, duidelijkheid en veiligheid. Er bestaat een rangorde met een groepsleider. Het gedrag van de papegaai is erg gericht op contact: ze zoeken elkaars gezelschap en zitten vaak dicht tegen elkaar aangedrukt. De meeste papegaaien zijn monogaam. Als ze eenmaal met zorg een partner hebben uitgezocht, blijven ze hun hele leven een paartje. De paartjes hebben een sterke band en ze zijn steeds samen, strijken elkaars veren glad, voeden elkaar en vliegen zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar bijna aanraken.

Communicatie
Het gedrag van de papegaai wordt gekenmerkt door goed ontwikkelde communicatieve vaardigheden. Vooral vocale communicatie is zeer belangrijk voor ze, wat ze leren van andere volwassen papegaaien. De vocalisaties dienen om groepsleden te herkennen en sociale banden binnen de groep in stand te houden. Ook moeten papegaaien de juiste signalen kunnen produceren en herkennen, om te weten met wie ze groepen kunnen vormen of paren. De aanwezigheid van ouders of andere volwassen papegaaien is ook belangrijk voor het aanleren van juist gedrag van de papegaai. Vaak ontwikkelen geïsoleerde of met de hand grootgebrachte papegaaien afwijkende gedragingen. Ze zijn bijvoorbeeld niet in staat tot normale hofmakerij en seksueel gedrag.

Verzorging van de papegaai

Papegaaien kunnen erg oud worden: bij een goede verzorging wel 80 jaar. Helaas behalen papegaaien in gevangenschap deze leeftijd vrijwel nooit. Bijna alle papegaaien overlijden vroegtijdig op ongeveer een derde van de levensverwachting. Vogels geven pas aan dat ze ziek zijn als het ernstig is. Twijfel je over de gezondheid van je papegaai? Ga dan zo spoedig mogelijk naar een gespecialiseerde vogelarts. Helaas hebben de meeste dierenartsen niet voldoende specialistische kennis om vogels goed te kunnen helpen. 80-90% van de lichamelijke problemen ontstaan door voedingsfouten, dit is tevens de belangrijkste doodsoorzaak. Veel van het voedsel dat in de winkel te verkrijgen is, is van zeer lage kwaliteit. Van oorsprong eten grote papegaaien zaden en fruit. In het wild kunnen papegaaien 40-50 verschillende soorten fruit, zaden, noten, bessen en nectar eten, afhankelijk van wat er op dat moment voorradig is. Veel papegaaien eten insecten en larven, waarnaar actief gezocht wordt in bomen en struiken. Het is onmogelijk om het natuurlijke dieet van een papegaai na te bootsen in gevangenschap.

Gedumpt
Tijdens hun leven komen papegaaien vaak terecht in opvangcentra omdat eigenaren op ze zijn uitgekeken of omdat ze ongewenst gedrag vertonen. Dat gedrag wordt vaak veroorzaakt doordat eigenaren niet weten hoe ze het welzijn van het dier kunnen garanderen. Een groot probleem is eenzaamheid. Papegaaien zijn zeer intelligente en sociale dieren. Zonder soortgenootje worden zij ernstig in hun welzijn aangetast.  Wanneer papegaaien gehuisvest worden met soortgenoten, zullen ze zich veiliger voelen, minder eenzaam en minder verveeld.

De papegaaienkooi

Heel vaak worden papegaaien alleen in een kooi gehouden. Dit zorgt voor eenzaamheid en verveling, wat gedragsproblemen tot gevolg heeft. Alleen als de papegaai met soortgenoten gehuisvest wordt, kunnen die problemen worden voorkomen. Papegaaien moeten in paartjes of kleine groepen gehouden worden in een grote volière of los in een speelboom in de woonkamer. Deze ruime en sociale huisvesting geeft papegaaien de kans hun natuurlijke gedrag te uiten. In de vrije natuur zijn papegaaien dagelijks meer dan 70% van hun tijd bezig met het verzamelen van voedsel. Een uitdagende klus, waarbij alle zintuigen van de papegaai ten volle worden benut. In gevangenschap is dit vrijwel niet na te bootsen. Het gevolg is dat de hoogst intelligente dieren zich vervelen en gefrustreerd (bijvoorbeeld apathisch of destructief) gedrag gaan vertonen.

Niet geschikt als huisdier

Papegaaien moeten gezien worden als wilde dieren in gevangenschap. Zij zijn niet gedomesticeerd, worden erg oud en ze hebben veel ruimte en een zeer gespecialiseerde verzorging nodig. Papegaaien zijn niet geschikt als huisdier.

Handel
Het is in Nederland (nog) toegestaan om sommige in het wild gevangen papegaaiensoorten als huisdier te houden. Deze vogels komen goedkoop in de handel, maar lopen vaak trauma’s op waardoor ze gedragsproblemen hebben. Veel papegaaien sterven tijdens het vervoer door verwondingen, te volle kooien, uithongering, ziekten en stress. De dieren worden in het wild vaak met uitsterven bedreigd, en de handel maakt het alleen nog maar erger. Puur voor de winst worden jonge papegaaitjes uit het nest gehaald en bestaande paartjes en families worden gescheiden. Veel in het wild gevangen papegaaien worden nooit tam genoeg om goede huisdieren te worden. Soms worden de papieren vervalst en worden de dieren geverfd om onder de handelsvoorwaarden uit te komen.

vogels

Meer vogels

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden vogels. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.