Aandacht en ruimte zijn erg belangrijk bij het houden van dekkaters

Meestal staan bij het fokken van katten de moederpoes en de kittens volop in de belangstelling. De dekkaters blijven onzichtbaar op de achtergrond. En dat terwijl deze katers het lang niet altijd goed hebben.

Dekkaterverblijf

Het is niet altijd even makkelijk een niet-gecastreerde kater binnenshuis en in een groep te houden, bijvoorbeeld omdat hij sproeit. Daarom brengen veel fokkers hun dekkaters onder in een dekkaterverblijf. Dit is een (meestal niet al te grote) kamer, zolder of schuur, speciaal ingericht voor de kater. Soms krijgen ze ook een buitenrennetje. Vaak wordt aangegeven dat een dekkaterverblijf alleen wordt gebruikt tijdens het bezoek van de poes. In veel gevallen verblijven de dieren hier echter hun hele dekkaterbestaan.

Regels

In het welzijnsreglement van de Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten (Felikat), zijn twee regels opgenomen waaraan een dekkaterverblijf moet voldoen. Ten eerste dienen dekkaters te beschikken over een verblijf dat aan de kattenhuisvestingsnormen voldoet krachtens artikel 39 van het Huishoudelijk Reglement. Daarnaast moet de dekruimte beschikken over voldoende vluchtruimte. Een goede gezondheid van de kater is natuurlijk ook belangrijk. Daarom worden er verschillende tests gedaan om te kijken of de kat gezond is. Zonder deze tests wordt er door de meeste kattenverenigingen geen stamboom aan de kittens gegeven.

Welzijn

Bij het houden van dekkaters wordt meestal te weinig rekening gehouden met twee belangrijke dingen: aandacht en ruimte. De meeste dekkaters zijn, zoals de meeste kittens, geboren en opgegroeid in een huiselijke omgeving. Dat maakt ze tot zeer sociale dieren. Des te schrijnender dat deze katten daarna alleen worden opgesloten in een kamertje. Door een kat op deze manier te huisvesten, krijgt hij veel te weinig aandacht. Omdat een kat van nature een roofdier is, heeft hij de nodige beweging nodig. Dat aan deze behoefte niet kan worden voldaan in zo’n kleine ruimte, spreekt voor zich.
Als de kater niet meer nodig is als dekkater, wordt hij gecastreerd en meestal elders ondergebracht. Vaak passen dekkaters niet in een groep met andere katten omdat ze zo lang alleen hebben gezeten. Daarom worden ze herplaatst of belanden ze in het asiel.

Het betere leven

Natuurlijk zijn er ook fokkers die hun dekkaters (een gedeelte van de dag) vrij rond laten lopen, al dan niet met een sproeibroekje aan. Hierdoor krijgt de kater al een hoop meer aandacht. Tevens wordt aan zijn behoefte aan bewegingsruimte tegemoet gekomen. Ook zijn er fokkers die hun kater een paar keer laat dekken, hem daarna laten castreren en hem dan een leventje als ‘huiskat’ gunnen in eigen huis.

Wil je ervan verzekerd zijn dat jouw kitten uit een goed nest komt, informeer dan niet alleen naar de moederpoes. Alleen als de dekkater in huis leeft en naar buiten mag, kan zijn welzijn gewaarborgd worden.

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. Lees meer.

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Een kat kost veel tijd, geld en energie. Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar! Lees meer.

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. Lees meer.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in Nederland. Wel is bekend dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten almaar blijft groeien. Lees meer.

In Nederland leven zo’n 3 miljoen katten, waarvan een aanzienlijk deel een zwervend bestaan leidt. Vele vrijwilligers zetten zich in om deze katten te castreren, zodat er niet nog meer zwerfkatten komen. Lees meer.

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Er bestaan tientallen erkende kattenrassen. Allemaal hebben ze een ander uiterlijk, als resultaat van een jarenlang fokproces. Inteelt bij raskatten wordt daarbij niet geschuwd, want hoe zuiverder het ras, hoe meer geld het oplevert. Lees meer.

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Bij het KattenSpreekuur vind je alles over het natuurlijk gedrag, de sociale behoeften, de verzorging en de aanschaf van katten. Ook geeft het KattenSpreekuur informatie over zwerfkatten en over de problemen met het fokken van raskatten. Lees meer.

  • Stop de huisdierenhandel!


    Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!