BTW dierenarts verlagen
25 mei 2018
> Nieuws

Huisdieren krijgen steeds vaker medicijnen voor mensen binnen

HILVERSUM – Het gebeurt steeds vaker dat huisdieren medicijnen binnen krijgen die voor mensen bedoeld zijn. Het aantal meldingen van acute vergiftigingen van dieren door humane geneesmiddelen steeg van 1.142 in 2014 naar 1.557 in 2016 meldt het RTL programma Editie NL.

Per ongeluk

Vaak is het per ongeluk als een dier medicijnen van zijn baasje binnen krijgt. Bijvoorbeeld pillen die op de grond zijn gevallen. Maar er zijn ook mensen die opzettelijk hun eigen pillen aan hun huisdier geven. De geneesmiddelen die huisdieren het vaakst binnen krijgen zijn ibuprofen, paracetamol en anticonceptiva. Voor mensen redelijk onschuldige medicijnen maar voor huisdieren een grote bedreiging. Deskundigen waarschuwen voor de gevolgen. “Als een kat paracetamol krijgt, kan hij bloedarmoede krijgen en in het ergste geval zelfs doodgaan”, zegt dierenarts Tjerk Bosje tegen Editie NL. “Voor een hond geldt dat zij bijvoorbeeld maagzweren kunnen krijgen of dat er bloed wordt overgegeven of uitgepoept. Er is tevens gevaar dat de nieren er mee stoppen.”

Gemakkelijk maar gevaarlijk

Bosje vertelt dat mensen soms geen zin hebben om naar de dierenarts te gaan en een paracetamol is vaak al in huis. Ook zijn pijnstillers voor dieren een stuk duurder. Een pijnstiller voor een kat of hond kost al gauw een euro per stuk, terwijl paracetamol voor mensen 5 cent per pilletje kost. Maar de goedkope oplossing kan dus desastreuze gevolgen hebben en de diergeneeskundige kosten die daarmee gepaard gaan, zijn nog vele malen hoger.