Groot-Brittannië neemt maatregelen tegen broodfok

LONDEN – De regering van Groot-Brittannië kondigde deze week aan de verkoop van honden en katten via dierenwinkels en tussenhandelaren aan banden te gaan leggen. Dankzij de nieuwe wetgeving mogen jonge honden en katten binnenkort alleen nog gekocht of geadopteerd worden bij gecertificeerde fokkers en dierenopvangcentra. De nieuwe maatregelen moeten een einde maken aan broodfok.

Broodfok

Ook in Nederland is het onderwerp broodfok al langere tijd onderwerp van discussie. Veel pups en kittens worden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. Vaak ontbreekt medische zorg. Dieren worden te vroeg bij de moeder weggehaald, krijgen geen inentingen en worden over grote afstanden vervoerd. Het gevolg laat zich raden: de dieren zijn zwak, ziek en lastig opvoedbaar.

Stop de huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging strijdt al sinds 2016 voor een verbod op de verkoop van huisdieren via dierenwinkels en via advertentiewebsites. Met zo’n verbod worden impulsaankopen tegengegaan en kunnen malafide fokpraktijken worden aangepakt. Ruim 12.000 mensen ondertekenden de petitie voor een dergelijk verbod.