Pretnestjes: een strop voor asieldieren

MIJDRECHT – Een trieste vondst deze week bij een tankstation in Mijdrecht. Vrachtwagenchauffeurs vonden daar maandag een poes en zes kittens. De dieren waren achtergelaten in een kistje vlak langs de snelweg. De Dierenambulance heeft de katten in veiligheid gebracht.

Huisdierenoverschot

Het huisdierenoverschot is een serieus probleem in Nederland. Jaarlijks worden er  honderdduizenden dieren geboren, bij fokkers en ook bij mensen thuis. Inmiddels leven er in Nederland veel meer huisdieren dan dat er mensen zijn die voor een dier willen zorgen. Dit leidt tot een groot aantal huisdieren dat gedumpt wordt in het asiel, of zoals in Mijdrecht op straat.

Castreer je dier

Door de talloze ‘pretnestjes’ die jaarlijks geboren worden, hebben de vele zwerf- en asieldieren in Nederland nóg minder kans op het vinden van een nieuw thuis. Het gevolg: ernstig dierenleed. (Toekomstige) huisdiereigenaren kunnen veel doen om het huisdierenoverschot terug te dringen. Zo is het ontzettend belangrijk dat een huisdier gecastreerd is en geen jongen kan krijgen.

Neem geen nestje, teken de belofte

Om aandacht te vragen voor het leed dat wordt veroorzaakt door pretnestjes is de Sophia-Vereeniging een actie gestart waarbij mensen kunnen beloven geen nestje te nemen. Na het ondertekenen kan de belofte gemakkelijk via sociale media gedeeld worden, zodat ook andere huisdiereigenaren gemotiveerd worden om hun dier te castreren en asieldieren meer kans hebben op een nieuw baasje.