Cavalier Kareltje is de Zieligste hond van Nederland

Op 13 en 14 december 2014 vond de grootste rashondententoonstelling van Nederland plaats: de Amsterdam Winner Show. Keurmeesters bepalen hier per ras welke hond er het beste uitziet. Bij veel van deze rashonden is het uiterlijk echter zo extreem, dat hun gezondheid er ernstig onder lijdt. Om de gevolgen van het fokken op uiterlijk onder de aandacht te brengen, startte de Sophia-Vereeniging de verkiezing voor de Zieligste hond van Nederland. ´Winner´ is Kareltje, de Cavalier King Charles spaniël die ondraaglijke hoofdpijn heeft omdat zijn schattige koppie te klein is voor zijn hersenen.

Niet meer fokken op uiterlijk

De Sophia-Vereeniging strijdt al jaren voor dierenbeschermende wetgeving om het welzijn van rashonden te verbeteren. En met succes: de overheid heeft per 1 juli 2014 strengere regels opgesteld voor de fokkerij, die nu “voor zover mogelijk” moet voorkomen dat dieren ziek worden door inteelt of ernstig lijden onder hun uiterlijk. Hoewel de Sophia-Vereeniging daar heel blij mee is, zou zij graag zien dat deze regels flink worden aangescherpt met een wettelijk verbod op het fokken op ziekmakende uiterlijke kenmerken en op inteelt. Met zo’n verbod zou ook het fundament onder rasdierenshows als de Amsterdam Winner Show wegvallen.

Wie is de Winner?

Om fokkers, keurmeesters en de overheid te wijzen op de gevolgen van het fokken op uiterlijk, lanceerde de Sophia-Vereeniging de campagne ‘Wie is de Winner?’. Daarbij kon per sms gestemd worden op de Zieligste hond van Nederland. Zes honden dongen mee naar deze dubieuze titel, waaronder Shadow de shar-pei met huidaandoeningen vanwege al zijn rimpels, Chico de chihuahua die zo klein is dat ze te weinig bloedsuiker heeft en in coma kan raken, de Engelse buldog Bibi die niet normaal kan eten, drinken en ademen vanwege haar platte snuit, Dirk de Duitse dog wiens formaat hem fataal kan worden omdat zijn maag kantelt en teckel Takkie met chronische rugpijn.

Hersenen te klein voor schedel

Winnaar van de verkiezing is Kareltje de Cavalier King Charles spaniël, die maar liefst 55% van de stemmen kreeg. Kareltje is gefokt op een schattig klein kopje, waarmee hij menig prijs heeft binnengesleept op rashondenshows. Zijn nakomelingen leveren veel geld op, want wie wil er nou geen pup van een kampioen? Net als hun vader hebben deze duurbetaalde pups echter continu helse hoofdpijn en epileptische aanvallen. Dat komt doordat er gefokt is op een zo klein mogelijke schedel, waardoor de hersenen er niet meer in passen. Bovendien hebben veel cavaliers aangeboren afwijkingen als gevolg van inteelt. Die fokmethode wordt bij heel veel rashonden toegepast om de kans op het gewenste uiterlijk zo groot mogelijk te maken. Het gevolg: kanker, stofwisselingsziektes, nierziektes, bot- en hartafwijkingen, doofheid.

Wettelijk verbod

Rashondenfokkers presenteerden in november een plan aan staatssecretaris Dijksma, waarin zij aangaven bereid te zijn om na te denken over het aanpakken van de problemen. Maar daar schieten rashonden natuurlijk niks mee op. Wederom is duidelijk dat het oplossen van de problemen niet aan de fokkerijsector kan worden overgelaten, maar dat de overheid maatregelen moet nemen. Fokkers zullen hun praktijken immers niet aanpassen zo lang er geld te verdienen valt aan het fokken op uiterlijk. Daarom zet de Sophia-Vereeniging haar campagne voort, met Kareltje als boegbeeld. Daarbij wijst zij de staatssecretaris op haar verantwoordelijkheid: alleen met een wettelijk verbod op het fokken op ziekmakende uiterlijke kenmerken en op inteelt, kan er een einde komen aan rashondenleed.

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur