Doden van dieren
26 maart 2015
> Blog

Breed verzet tegen zelf doden huisdieren

Ongeloof, maar ook woede. Zo’n 10.000 dierenliefhebbers vinden het onacceptabel dat het verbod op het zelf doden van honden en katten niet voor álle huisdieren geldt. Zij ondertekenden de brandbrief aan staatssecretaris Dijksma, waarin de Sophia-Vereeniging verzoekt om de maatregel uit te breiden. De brief en de handtekeningen werden vandaag aan de staatssecretaris aangeboden.

Huisdieren zelf doden

Na jarenlange politieke lobby door de Sophia-Vereeniging werd in juli 2014 eindelijk een verbod van kracht op het zelf doden van honden en katten door particulieren. Voor alle andere huisdierensoorten zijn echter nog steeds geen beschermende maatregelen getroffen. Wie is uitgekeken op zijn parkiet, de verzorging van het konijn te duur vindt of vindt dat zijn pasgeboren hamsters niet de goede vachtkleur hebben, mag deze huisdieren van het leven beroven mits het pijnloos gebeurt. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging: “Zo lang dit is toegestaan, staat de politie machteloos. Iemand die zijn dier doodt kan nu alleen worden opgepakt als er bewijs is van mishandeling”.

Culling

Fokkers die van hun ‘overtollige’ diertjes af willen, wisselen ondertussen ervaringen uit op het internet. De een adviseert de nek te breken door het dier met zijn kop tegen de rand van de keukentafel te slaan, de ander predikt een langzame chloroformdood of zweert bij een klap met een stoeptegel. “Dit zogenaamde ‘culling’ wordt toegepast op diertjes die kerngezond zijn, maar die geen populair uiterlijk hebben. Hun voer en hokruimte worden liever besteed aan soortgenootjes die meer geld opbrengen”, vertelt Van Horck. “Alleen met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kunnen deze wanpraktijken worden bestreden.”

10.000 steunbetuigers

Talloze huisdieren sterven een afschuwelijke dood zonder dat daar een straf op staat. De Sophia-Vereeniging stelde daarom een brandbrief op aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken waarin ze haar dringend verzoekt de maatregel uit te breiden en het zelf doden van álle huisdieren te verbieden. De circa 10.000 handtekeningen van steunbetuigers werden vandaag aan Dijksma aangeboden. Van Horck: “Dat zo veel mensen hun verontwaardiging hebben geuit, is een helder signaal dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een algemeen verbod. Het wordt tijd dat de staatssecretaris haar verantwoordelijkheid neemt en onze huisdieren de bescherming biedt die ze verdienen”.

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur