hond bang
24 december 2021
> Blog

Sophia SnuffelCollege: dierentaal begrijpen, voorkomt dierenleed

Huisdieren kunnen ons veel vertellen. Met hun lichaam en hun gedrag laten ze zien dat ze zich onveilig voelen, bang zijn of juist heel graag willen spelen. Maar als die signalen niet goed worden gelezen, veroorzaakt dat enorm veel dierenleed. Dieren worden geknuffeld en geaaid terwijl ze met rust gelaten willen worden. Andere huisdieren worden gestraft, afgestaan of zelfs afgemaakt vanwege ‘probleemgedrag’, terwijl ze alleen maar wat extra aandacht of een soortgenootje nodig hebben.

Het is dus heel belangrijk dat we leren hoe dieren communiceren en wat hun behoeftes zijn. Alleen dan kunnen we goed en respectvol met ze omgaan.

Jong geleerd is oud gedaan

Het Sophia SnuffelCollege is een van onze belangrijkste voorlichtingsprojecten die dit probleem aanpakken. Vrijwilligers gaan met hun hond naar basisscholen om kinderen te leren dat een dier een eigen taal en karakter heeft. En dat dieren grenzen hebben waar je rekening mee moet houden.

Hoe kun je zien of een hond boos is, of blij of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien? Wanneer laat je hem liever met rust? In drie lessen leren kinderen dieren beter begrijpen. Zo leggen we met het Sophia SnuffelCollege de basis voor een respectvolle omgang met dieren. Jong geleerd, is oud gedaan!

Een goede omgang met dieren moet de norm worden

Zodra de scholen weer open gaan, willen we weer zo veel mogelijk kinderen leren hoe ze respectvol omgaan met dieren. Help je mee om dat te bereiken?

Met jouw steun kunnen we nieuwe vrijwilligers opleiden, honden testen en meer lesmateriaal ontwikkelen. Zo zorgen we er samen voor dat ieder kind de kans krijgt om de dierentaal te leren en wordt een goede omgang met dieren vanzelfsprekend.

Jouw steun is onmisbaar

  • Een SnuffelHond testen op geschiktheid: € 100,-
  • Een SnuffelVrijwilliger opleiden: € 50,-
  • Drie Sophia SnuffelColleges in een klas: € 25,-
  • Lesmateriaal en SnuffelDiploma’s voor een klas: € 15,-

Met jouw gift, hoe groot of klein ook, draag je bij aan een beter huisdierenwelzijn, nu en in de toekomst. Namens alle huisdieren van Nederland: alvast heel hartelijk dank!

Auchel Huijbregts

Auchel Huijbregts

Officemanager en projectmedewerker