Nog steeds veel problemen bij fok raskatten

DEN HAAG – Het bewust fokken van mismaakte katten is nog altijd een groot probleem in Nederland. Afgelopen week heeft Dier&Recht daarom een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de problematiek rondom deze zogenaamde designer cats.

Zieke dieren

Bij het fokken van raskatten worden vaak de meest bizarre uiterlijke kenmerken met elkaar gecombineerd. Hierdoor ontstaan steeds ziekere dieren. De katten hebben ernstig te lijden onder deze fokpraktijken. Denk aan dieren met dubbelgevouwen oren, overdreven grote ogen of ontzettend korte pootjes waardoor ze amper nog normaal kunnen lopen.

Sphynx

Een bekend voorbeeld van een zogenaamde designer cat is de Sphynx. Deze kattensoort heeft geen vacht, wat op zichzelf al een ernstige afwijking is. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten. Ze beschadigen hun huid gemakkelijk en verbranden in de zon. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien hun zintuiglijke waarneming en het vermogen om te communiceren met andere katten. Hierdoor is het voor een dergelijk ras amper mogelijk hun natuurlijk gedragsrepertoire uit te oefenen.

Wettelijk verboden

Het fokken van mismaakte dieren is volgens de wet in principe verboden. Toch vinden deze fokpraktijken plaats in Nederland. De aangeboden petitie moet de overheid wijzen op haar verantwoordelijkheid en roept de Tweede Kamer op om actie te ondernemen.