Mijlpaal dierenwelzijn: 149 winkels stoppen met verkoop dieren

AMSTERDAM – Dierenwinkelketen Welkoop maakte deze week bekend dat alle 149 vestigingen zullen stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Een enorme opsteker voor de Sophia-Vereeniging, die zich inzet voor een verbod op het aanbieden van dieren in winkels en op online platforms. De laagdrempelige verkoop moedigt impulsaankopen aan en stimuleert de malafide dierenhandel, zoals afgelopen zaterdag te zien was in een schokkende reportage van het programma Kassa.

Impulsaankopen

“Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft”, vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. “Bij de aanblik van een aandoenlijk snuitje in een advertentie of winkel worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Ze gaan naar het tuincentrum voor een plant en komen thuis met een cavia.” Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden op straat of in een opvang, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites als Marktplaats.

Malafide handel

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald en zijn soms zo ziek dat ze overlijden. Het BNNVARA-programma Kassa bracht de duistere praktijken in beeld met een schokkende reportage over de handel die achter cavia’s in dierenwinkels schuilgaat. Van Horck: “De dieren zitten in de groothandel dagenlang opeengepakt in sterk vervuilde kratten, met allerlei ziektes op de loer. En eenmaal in de winkel krijgen ze een veel te klein verblijf waar ze veel stress ervaren doordat ze continu worden opgepakt en niet kunnen schuilen. Wanneer ze te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, worden ze afgevoerd als roofdierenvoer”.

Maatregelen

Om een einde te maken aan dit dierenleed, startte de Sophia-Vereeniging in 2016 de campagne ‘Stop de huisdierenhandel’, waarmee het maatschappelijk debat werd aangezwengeld. Een petitie met maar liefst 12.798 handtekeningen werd op 3 oktober 2017 aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om de malafide handel aan te pakken: eind dit jaar gaan er strengere regels gelden voor dierenverkopers op Marktplaats en er komt een houdverbod als zelfstandige strafmaatregel, waarmee handelaren sneller en effectiever kunnen worden aangepakt. De Partij voor de Dieren heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen om de verkoop van dieren aan banden te leggen.

Help mee!

De achterban van de Sophia-Vereeniging stuurt in de tussentijd massaal e-mails naar dierenwinkels en Marktplaats met het verzoek de verkoop van dieren te stoppen. “We zijn iedereen die mee helpt ontzettend dankbaar”, zegt Van Horck. “Dat Welkoop heeft besloten het dierenwelzijn prioriteit te geven, stimuleert enorm om door te gaan. We roepen alle dierenvrienden op om ook een e-mail te sturen via www.sophia-vereeniging.nl, zodat ook andere winkelketens overstag gaan.” Wie een dier wil aanschaffen, kan terecht bij een opvang waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.