Ook gemeente Groningen wil stoppen met hondenshows

GRONINGEN – De gemeente Groningen wil het organiseren van hondenshows ontmoedigen. Het college onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor een dergelijk beleid waar ook in Amsterdam aan wordt gewerkt. Een verbod is nu juridisch niet mogelijk.

Ontmoedigingsbeleid

De gemeente doet dit op verzoek van Partij voor de Dieren. Het stadsbestuur is net als de fractie van mening dat deze shows niet bevorderend zijn voor het dierenwelzijn. Fractievoorzitter Gerjan Kelder noemt dergelijke shows vooral ‘een feestje voor de mens’. De gemeente wil een ontmoedigingsbeleid gaan opstellen voor het organiseren van dierenshows. Het is nog onduidelijk hoe dat beleid eruit gaat zien. In Amsterdam wordt ook gewerkt aan zo’n ontmoedigingsbeleid. Daar moeten evenementen met dieren tegelijkertijd een evenementenvergunning hebben, iets wat in Groningen niet verplicht is.

Martini Dogshow

In maart staat Martiniplaza weer in het teken van de jaarlijkse Martini Dogshow. De gemeente gaat het gesprek aan met de directie van Martiniplaza om te kijken of zij in de toekomst afzien van dierenshows. Gerjan Kelder: “De gemeente is de enige aandeelhouder van Martiniplaza, het valt dus redelijk direct onder ons college. Ik heb wel het idee dat de komende show in maart de laatste grote hondenshow zou kunnen zijn in Martiniplaza”. Kelder vindt de dierenshows kwalijk omdat ze te druk en lawaaierig zijn voor dieren en omdat er veelal doorgefokte honden zijn. “Ze zijn vaak zo ver doorgefokt dat ze bepaalde uiterlijke kenmerken hebben die niet meer gezond zijn voor de hond.”