Maatschappelijke steun voor chipplicht katten

DEN HAAG – Al meer dan 40.000 mensen hebben de petitie van de Dierenbescherming getekend om de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren. De Sophia-Vereeniging werkt samen met de Dierenbescherming in deze actie voor invoering van de chipplicht.

Zoekgeraakte katten

Jaarlijks komen er zo’n 38.000 zoekgeraakte katten in de dierenopvang terecht. Waarschijnlijk evenveel katten blijven op straat zwerven. Alleen al bij de dierenasielen van de Dierenbescherming gaat het om 10.000 katten, waarbij vastgesteld wordt dat 83% geen chip of goede registratie heeft.

Castratie

De Sophia-Vereeniging zet zich net als de Dierenbescherming al jaren in voor een chipplicht. Daarnaast strijdt de Sophia-Vereeniging ook voor het verplicht castreren van katten. Want al hebben alle huis- en zwerfkatten een chip, daarmee is de aanwas van nieuwe nestjes niet gestopt. Daarom is verplichte castratie belangrijk. Alleen als katten ook gecastreerd worden, zal het aantal (zwerf)katten afnemen.

Steun van dierenwelzijnsorganisaties en gemeenten

In 2017 gaven 35 gemeenten aan voorstander te zijn van een wettelijke chipplicht. Het overgrote deel van de zwervende huisdieren waarmee zij worden geconfronteerd worden, betreft immers katten. Momenteel zijn er nog meer gemeenten, dierenartsen en organisaties als Dibevo en de KNMvD die deze petitie van de Dierenbescherming steunen. Ook andere dierenwelzijnsorganisaties staan erachter zoals Dierenlot, FDN, NFDO, World Animal Protection, Zwerfkatten Nederland en de Sophia-Vereeniging.

Tekenen kan nog!

Voorkom het verdriet van de vele duizenden zoekgeraakte en niet-gechipte katten en teken de petitie. Samen kunnen we minister Schouten ervan overtuigen een landelijke chipplicht voor katten in te voeren! Tekenen kan nog tot 1 juli.