ras doorgefokt import hond
22 juni 2020
> Nieuws

38 pups met platte snuit sterven tijdens vlucht

TORONTO – Een gruwelijk bericht: in Canada zijn 38 Franse buldogpups gestorven in het ruim van een vliegtuig. Samen met 462 soortgenootjes werden zij geïmporteerd uit Oekraïne. Dieren met een platte snuit hebben een vergrote kans te sterven in het vliegtuig. De Sophia-Vereeniging pleit al jaren voor een vliegverbod.

Ernstig lijden

Honden met een platte snuit, zoals de Franse buldog, zijn in Canada ontzettend populair. Maar ook in Nederland valt het schattige, puppyachtige uiterlijk bij velen in de smaak. Een uiterlijk dat zo ver is doorgefokt, dat de dieren ernstig lijden en dus zelfs komen te overlijden in het vliegtuig. De dieren die de vlucht vanuit Oekraïne wel wisten te overleven, waren allemaal ernstig verzwakt en gedehydrateerd.

Malafide handel

Dat zulke enorme aantallen pups worden geïmporteerd, is helaas geen uitzondering. Hoewel nieuwe hondeneigenaren vaak in de veronderstelling zijn dat ze een pup uit eigen land gekocht hebben, is het juist de malafide hondenhandel in het buitenland die achter het aanbod van deze hondjes zit. Voor enorme bedragen worden deze te jonge, zieke en vaak getraumatiseerde dieren verkocht, ook in Nederland. De Sophia-Vereeniging vraagt de minister om het importeren van honden met een ziekmakend uiterlijk te verbieden.