Laat de dieren weer dier zijn!

AMSTERDAM – Huisdieren hebben ons veel te bieden: gezelschap, een hobby, inkomsten, status… Soms vergeten we echter dat een huisdier meer is dan zijn functie voor de mens. Een dier heeft ook een eigen waarde en natuurlijke behoeftes waar we rekening mee moeten houden. Doen we dat niet, dan ontstaat ernstig dierenleed. Geef de dieren wat ze van nature nodig hebben: laat de dieren weer dier zijn! 

Dieren lijden voor onze ogen 

De fokker die in kleine hokjes, in een donkere schuur, talloze konijntjes fokt in zijn zoektocht naar dat ene prijswinnende exemplaar. Alle niet geschikte jonge dieren worden gedood. Vissen sterven vroegtijdig in een vissenkom, omdat zo’n levend kunstwerk zo leuk matcht met de nieuwe bank. Winkeliers verkopen voeding, speelgoed en hokken die veel winst opleveren, maar totaal ongeschikt zijn voor huisdieren. Zolang het maar geld oplevert.. Het konijn dat werd gekocht voor de kinderen, wordt gek van eenzaamheid en zit enkel nog zijn tijd uit. Om van de herrie van het tralieknagen af te zijn, smeren we een smerig middeltje op de spijlen.

Tegengestelde belangen 

In onze omgang met huisdieren kijken we in de regel eerst naar wat we zelf nodig hebben: een beetje aanspraak en gezelligheid, een leuke hobby, meer lichaamsbeweging, verantwoordelijkheidsgevoel bij de kinderen, iets om mee te pronken of om geld mee te verdienen… Pas daarna denken we na over hoe we het dier een goed leven kunnen geven. Onze bereidheid om ons leven aan te passen is echter beperkt: maar weinig mensen zullen minder gaan werken, vakanties laten schieten of de tuin geheel verbouwen naar de behoeftes van hun dieren. Daar komt bij dat vaak de kennis ontbreekt over wat een dier nou echt nodig heeft. Zo ontstaat veel dierenleed.   

Dieren begrijpen is dieren beschermen  

De Sophia-Vereeniging vindt dat we anders moeten gaan kijken naar het houden van huisdieren. Tegenover het plezier dat we eraan beleven, staat de plicht om ze een dierwaardig bestaan te bieden.

Uiteraard blijven we voorlichting geven aan onder andere huisdiereigenaren, winkeliers en politici. Om te laten zien dat we niet alleen staan, zijn we daarnaast de petitie Laat de dieren weer dier zijn gestart. We roepen alle dierenvrienden op om de petitie te tekenen en te delen. De handtekeningen kunnen we gebruiken om onze boodschap kracht bij te zetten, bijvoorbeeld als we de minister willen overtuigen van de noodzaak van diervriendelijke maatregelen.

Help jij mee om de dieren weer dier te laten zijn?