Kattenleed voorkomen: een stiekeme lifter

Een tijdje geleden haalde ik mijn kinderen op bij de kinderopvang. Na een lange dag spelen betekent dat meestal een redelijk uitgetelde, vermoeide, stilte op de achterbank. Maar dit keer was het anders. Een zacht gegiechel dat langzaam veranderde in een aanstekelijke slappe lach. Het was donker in de auto, maar toen ik in mijn achteruitkijkspiegel keek werd me toch snel duidelijk wat er aan de hand was: we hadden een lifter mee!

Een stiekeme lifter

De ongenodigde gast was kater Willem, de kat van de kinderopvang. Een sociale, enorm nieuwsgierige, zwarte kat die in het donker blijkbaar heel gemakkelijk over het hoofd te zien is. En nu zat hij op schoot bij mijn jongste, duidelijk genietend van zijn avontuur. Ik was blij dat ik Willem onderweg opmerkte en dat hij niet thuis uit de auto stapte. Want de weg terug had hij nooit kunnen vinden.

Kattenleed voorkomen

Willem is geen uitzondering. Het komt regelmatig voor dat dieren meeliften in auto’s, caravans, vrachtauto’s…noem maar op. Soms worden ze opgemerkt. Soms niet. Vermiste en zwervende katten zijn het gevolg.

Een aantal belangrijke tips:

  1. Chip je dier (ook al komt hij normaal gesproken niet buiten) en zorg dat de registratie up-to-date is.
  2. Is je kat vermist? Zorg dan dat je hem ook in een groter gebied dan alleen in jouw directe omgeving als vermist meldt. Bijvoorbeeld via Amivedi.
  3. Controleer voor vertrek altijd of er geen kat in je auto is geklommen. Zeker als je autodeur even open gestaan heeft. In het donker vallen deze stiekeme passagiers minder op, dus let dan even extra op! Tip: klopt voor vertrek ook even op de motorkap.
Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner