Gedrag van muizen

Gedrag van muizen

Muizen zijn zeer intelligent ondernemend. Gedomesticeerde muizen (kleurmuizen) stammen af van de huismuis. Oorspronkelijk leeft deze op de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Door de mens zijn ze over de hele wereld verspreid, waarbij het gedrag van muizen zich aanpaste aan de omgeving. Kleurmuizen komen in meer dan 50 kleuren en haartypen voor.

Het gedrag van de muizen: waar je op moet letten

Muizen zijn sociale dieren die per twee of in een groep gehouden moeten worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen prima bij elkaar. Maak nooit een koppel van een mannetje en een vrouwtje aangezien ze zeer snel voortplanten. Gevechten onderling komen zelden voor, mits de dieren elkaar van jongs af aan kennen. Zet nooit een oudere muis in een bestaande groep; door de strenge hiërarchie wordt deze als indringer gezien. Het gedrag van muizen kenmerkt zich ook door speelsheid. Springen en klimmen doen muizen graag, graven in iets mindere mate.

Muizen zijn snel tam als ze op jonge leeftijd aan oppakken gewend raken. Ze herkennen hun verzorger aan de geur en stem. Als ze het gewend zijn vinden muizen het fijn als ze met de vingertoppen over de rug en tussen de oortjes gestreeld worden.

Laat muizen niet loslopen

Laat muizen niet loslopen in huis. Het is beter om muizen veel afwisseling in de kooi te geven dan ze los te laten lopen. Ze ontsnappen namelijk gemakkelijk en zijn dan moeilijk terug te vinden. Vanwege hun snelheid en geringe formaat kunnen muizen op moeilijk bereikbare plekken komen; ook op plekken waar je zelf onmogelijk bij kunt. Aangezien muizen altijd willen knagen, zullen zij zich tegoed doen aan alles wat zij kunnen vinden. Kabels en leidingen zijn derhalve niet veilig voor muizen.

Muizen zijn nachtdieren

Het gedrag van muizen wordt sterk beïnvloed door de tijd van de dag. Muizen zijn nachtdieren, waardoor zij vooral ‘s nachts actief zijn. Overdag slapen muizen veel. Maak muizen overdag niet wakker: dit heeft een grote negatieve invloed op de gezondheid van de dieren.

gedrag van muizen

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

informatie over muizen

Meer over muizen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van muizen. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.