Gedrag van de cavia

Het gedrag van de cavia

Wil je een cavia als huisdier, dan is dat een goede keuze, zolang je rekening houdt met het gedrag van de cavia. Wij geven je graag de benodigde cavia informatie zodat je kunt bepalen of een cavia als huisdier in jouw huishouden past. Het gedrag van de cavia is vrijwel altijd zachtaardig. Het zijn vriendelijke, sociale, maar ietwat schrikkerige diertjes. Cavia’s zijn geschikt voor het houden als huisdier in huishoudens met kinderen, mits de kinderen voorzichtig met de diertjes omgaan. Cavia’s vinden het niet erg om geaaid te worden, maar worden liever niet opgepakt.

Het gedrag van de cavia is zachtaardig

Het gedrag van de cavia is zachtaardig, maar de dieren kunnen ook zeer fel uit de hoek komen. Oorspronkelijk komen cavia’s uit de Andes, waar ze in groepen leven. Huiscavia’s moeten dan ook altijd in paartjes of met meerdere tegelijk gehouden worden. Een groep kan bestaan uit meerdere vrouwtjes (zeugjes) met eventueel één (niet meerdere!) gecastreerd mannetje (beertje) erbij. Soms kunnen gecastreerde mannetjes ook bij elkaar leven.

Het gedrag van de cavia is van nature vooral zichtbaar in de ochtend- en avondschemering, als de dieren met elkaar communiceren. Je hoort dan die kenmerkende cavia geluiden. Als huisdier zijn ze echter ook overdag actief. De geluiden die cavia’s maken, spelen een belangrijke rol in het sociale gedrag. Fluiten om aandacht te trekken, zachte piepen om te babbelen en het ‘brrr’-geluid is te horen bij cavia’s die elkaar proberen te versieren of intimideren.

Cavia’s kunnen schrikachtig zijn en wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia’s hechten zich aan hun baasje. Cavia’s zijn geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle 4 de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn zij in dat opzicht dus minder geschikt.

cavia samen
cavia's informatie

Meer over cavia’s

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van cavia’s. Lees meer.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hamster

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.