Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart; stem diervriendelijk

DEN HAAG – Deze week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Een belangrijk moment voor dierenwelzijn. In gemeenten wonen katten, honden, kippen, koeien, vogels, hazen: gezelschapsdieren, landbouwdieren en dieren in de natuur. Zelf kunnen zij niet stemmen, maar jij kunt dat wel namens hen doen. Want het is een misverstand dat dierenwelzijn alleen geregeld wordt vanuit de landelijke politiek. Juist op gemeenteniveau is er veel mogelijk om dierenleed te voorkomen.

Mogelijkheden voor gemeenten

Welke stappen kunnen gemeenten zetten om dieren beter te beschermen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het schrijven van een dierenwelzijnsnota of het instellen van een wethouder Dierenwelzijn. Daarnaast kunnen gemeenten inzetten op een meer plantaardige samenleving en zo bijdragen aan het verminderen van het aantal dieren in de veehouderij. Ook zijn gemeenten wettelijk verplicht zich voor te bereiden op mogelijke rampen. Maar te weinig gemeenten hebben hierbij aandacht voor dieren in bijvoorbeeld evacuatieplannen. Ook een onderwerp als jagen of het verminderen van bont in het straatbeeld zijn zaken waarin gemeenten een doorslaggevende rol kunnen spelen in het beter beschermen van dieren.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer in de brochure van de Dierencoalitie en stem diervriendelijk op 16 maart. Namens de dieren bedankt!