Kerst konijnen
18 december 2020
> Blog

Feestdagen en huisdieren: kersttips

Misschien heb je er niet eerder zo hard naar uitgekeken: het einde van 2020 is in ieder geval in zicht. Dit jaar is alles sowieso anders dan normaal, maar daar komt de kersttijd bovenop. Kerstboom in huis, lekkernijen op tafel, vaker kaarsjes aan. Feestdagen en huisdieren, zo houd je het veilig:

Kerstplanten

  • De kerstboom: de naalden van veel bomen zijn niet alleen scherp maar ook giftig. Zorg dat je huisdier er niet van eet of drinkt uit de pot waar de kerstboom in staat. Zet nooit de drink- of voerbak onder de boom.
  • Kijk uit met giftige decoratieve kerstplanten. Planten met bessen zoals de hulst en maretak zijn meestal gevaarlijk voor dieren omdat de besjes giftig zijn. Ook de populaire kerstster is giftig. Plaats deze altijd buiten bereik van dieren.

Kerstversiering

  • De kerstboom zelf: zet ‘m goed vast! Mocht je dier de verleiding niet kunnen weerstaan om erin te springen, dan valt-ie tenminste niet om met alle kans op verwondingen van dien.
  • Overweeg (deels) plastic kerstballen in plaats van glazen kerstballen. Bij een ongelukje stuitert een kunststof kerstbal de kamer in en heb je geen gevaarlijke scherven waar je dier zich aan kan verwonden.
  • Zorg dat je dieren niet verstrikt kunnen raken in slingers en snoeren.
  • Pas extra op met kaarsjes. Een vacht vat snel vlam.  Zorg dat je dier niet in de buurt van de vlam kan komen. Kies voor kaarsen in een lantaarn of nepkaarsen.
  • Scherm de open haard of houtkachel veilig af voor je dier.

Kersthapjes

  • Zorg ervoor dat je huisdieren niet bij de lekkernijen kunnen. Chocolade is erg giftig voor veel huisdieren. Ook suikergoed, macademianootjes, druiven (en rozijnen) en alchoholische dranken zijn niet goed en mogelijk gevaarlijk voor je huisdier.
  • Nooit gourmetten of steengrillen op een bakplaat met anti-aanbaklaag (teflon) in dezelfde ruimte als je vogels. De damp van de baklaag is dodelijk voor vogels.
  • Hang geen eten in je boom zoals kerstkransjes. Voor je het weet, zit je dier niet onder maar in de boom…

Vuurwerk

Na de kerst komt uiteraard oud en nieuw. Normaal een moeilijke tijd voor veel huisdieren door het geknal en de lichtflitsen. Dit jaar heeft het kabinet besloten dat tijdens de jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. De zorg wordt hierdoor niet extra belast en natuurlijk goed nieuws voor huisdieren. Lees hier alles over vuurwerk en huisdieren.

Dierenarts

Schakel altijd direct een dierenarts in als je vermoedt dat je huisdier iets heeft binnengekregen dat giftig is of zich verwond heeft. De meeste dierenartsen zullen een noodnummer hebben dat ook op de feestdagen bereikbaar is.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager