Eerbetoon aan Françoise Wijnen, dierenactiviste en wereldverbeteraar

Soms staat alles even stil. Zoals het moment dat de zus van Françoise Wijnen contact met ons opnam met de verdrietigste reden, het overlijden van Françoise.

Lieve Françoise, het verschil dat je maakte, neemt niemand de dieren meer af. Jouw inzet en toewijding inspireert ons. We zetten je strijd om dierenleed te voorkomen keihard voort. Deze plek is voor jou: 

Een eerbetoon aan mijn mooie lieve zus Françoise Wijnen, die haar leven wijdde aan het verbeteren van de leefkwaliteit van dieren.

Françoise Wijnen

Dierenactiviste, wereldverbeteraar.

Mijn zus heeft zich vanaf jongs af aan ingezet tegen dierenleed. Zo had ze toen ze jong was haar eigen insecten beschermingsclub, waarvoor ze mensen uit de buurt en familie uitnodigde om lid te worden. Als volwaardig lid moest je wel écht de insecten beschermen. Daar zag zij op toe.

Later had mijn zus het regelmatig over de Sophia-Vereeniging en hun actuele campagnes. Zo wilde ze het bericht om honden niet in een hete auto achter te laten zo veel mogelijk delen en kocht dan ook Hittestickers voor mij en mijn vrienden om op onze auto te plakken.

Ze vond het ook heel belangrijk dat er zwaardere straffen en betere handhaving kwam tegen het (huis)dierenleed, en sprak tijdens de monument-onthulling voor Batman de hond, een tweede kamerlid aan in de hoop dat hij dit onderwerp nogmaals ter sprake zou brengen in de politiek.

Voor het verlagen van dierenartskosten ging ze rond met petities op Facebook, familiedagen en in de buurt en initieerde ze ook haar eigen petitie om nog meer handtekeningen in te zamelen.
In gesprekken vertelde ze graag over haar kennis van dieren, zoals dat je bijvoorbeeld nooit een konijntje (of andere dieren) alleen als huisdier moest houden, want die werden erg eenzaam.
Wanneer ze jarig was, vroeg ze een donatie aan de dieren in plaats van een kado. Geheel anoniem, want zo bescheiden was ze.

Ze vond een mens niets beter dan dieren en streed voor gelijkwaardige behandeling.
“Verbeter de wereld, begin bij jezelf” was een spreuk die ze dagelijks in uitvoering bracht, ondanks alle tegenslagen die zij zelf te verduren kreeg.

Om Françoises liefde voor de dieren voort te zetten, hebben we tijdens het afscheid iedereen de mogelijkheid gegeven om een donatie te kunnen doen tegen het dierenleed. Namens Françoise Wijnen doneren wij ruim 600 euro aan de twee doelen waar Françoise zich de laatste tijd het meest voor inzette. Dit betekent minstens 300 euro voor de Sophia-Vereeniging en minstens 300 euro voor Stichting Proefdier Vrij.

Voor altijd in ons hart

Familie Wijnen – Martinali.

Namens de Sophia-Vereeniging ontzettend veel sterkte aan familie en dierbaren met het verdriet en het gemis van Françoise. Namens de dieren ontzettend veel dank voor de prachtige donatie ter nagedachtenis aan Françoise.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager