Chipplicht voor katten in twee steden

AMSTERDAM –  Alle katten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn moeten binnenkort verplicht gechipt worden. Dat liet demissionair minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer weten. De lokale chipplicht is een ‘pilot’. Hiermee wil de minister ervaring opdoen met lokale chipplicht en de effecten die het zal hebben.

Landelijke chipplicht

Een druppel op een gloeiende plaat wat de Sophia-Vereeniging betreft. Niet een gemeentelijke maar een landelijke chip- en registratieplicht is nodig om kattenleed effectief te bestrijden. (Zwerf)katten houden zich niet aan gemeentegrenzen. Bovendien is het niet zo dat de ene gemeente wel problemen heeft en de andere gemeente niet. Veel organisaties steunen de landelijke chipplicht. Van dierenartsen, verschillende gemeenten tot tal van dierenwelzijnsorganisaties.

Waarom chipplicht?

Waarom is het verplicht chippen van katten nodig? Gechipte katten die verdwaald zijn, kunnen sneller herenigd worden met hun baasjes. Je kunt niet meer anoniem je kat dumpen. De opvangkosten voor katten en de overlast van zwerfkatten neemt af.

Castratieplicht als aanvulling

Een belangrijke reden om katten te chippen, is het aantal zwerfkatten terugdringen. Een castratieplicht maakt pas echt verschil voor de bijna een miljoen zwerfkatten die Nederland telt. Een chip voorkomt de aanwas van nieuwe nestjes niet. Neutralisatie wel. Zolang het zwerfkattenleed de huidige omvang heeft, vinden wij neutralisatie gerechtvaardigd. Lees hier meer.