Zieke dieren mogen geen verdienmodel zijn
Vandaag berichtte NRC dat dierenartsketen Evidensia te maken heeft met een uittocht van personeel, dat ontevreden is over de commerciële werkwijze van het bedrijf. Evidensia heeft inmiddels ruim 300 dierenartspraktijken overgenomen, waarvan er nu 24 zijn gesloten wegens personeelstekort. Wij zijn niet verbaasd, want iemand wordt dierenarts om dieren te helpen, niet om geld te verdienen aan nutteloze en dure behandelingen, alleen om de aandeelhouder te spekken. Wij roepen de ACM en de Tweede Kamer op om direct maatregelen te treffen.
Winst ten koste van dierenwelzijn
Internationale investeringsbedrijven zoals Evidensia nemen op grote schaal dierenartspraktijken over om daar zoveel mogelijk geld uit te persen. Het gaat alleen om de winst. Dierenwelzijn staat niet in het woordenboek van die investeringsmaatschappijen, zo blijkt ook uit het artikel in NRC. Beschreven wordt hoe Evidensia de prijzen kunstmatig opdrijft:
- Evidensia-managers dringen er bij de dierenartsen op aan om vaker röntgenfoto’s te maken, ook als dat zinloos is. De klant weet dat toch niet;
- Van datzelfde management moeten dierenartsen klanten ook vaker doorverwijzen naar dure dierenziekenhuizen. Dat drijft de prijs verder op en ook hier kan de klant niet beoordelen of dat zin heeft. Vaak is dat niet het geval. Een regiodirecteur in Brabant mailde tientallen dierenartsen dat hij “graag deze week nog een paar verwijzingen” naar het Evidensia-dierenziekenhuis in Geldrop wilde zien;
- Bij een narcose moet een verplicht bloedonderzoek plaatsvinden, hoewel dat meestal onnodig is. Maar het kost wel 100 euro en dat is wat de aandeelhouder wil;
- Dierenartsen klagen ook dat Evidensia hun autonomie inperkt. Ze moeten van het management de duurste medicijnen voorschrijven en mogen geen korting geven aan mensen die regelmatig met hun dier langs moeten komen.
De Sophia-Vereeniging trekt aan de bel bij de ACM en de Tweede Kamer
Al lange tijd zetten wij ons in voor betaalbare diergeneeskundige zorg, onder meer door de commerciële investeringsmaatschappijen aan te pakken die van dierenleed een verdienmodel hebben gemaakt. De prijzen worden zo ver opgedreven dat veel eigenaren de dierenarts mijden, met veel dierenleed tot gevolg. En steeds meer dierenartsen stoppen met het vak, wegens de enorme werkdruk. Wij vinden dat de werkwijze van commerciële ketens in strijd is met de beroepscode van de dierenarts. Daarin staat dat de dierenarts onafhankelijk en integer moet handelen. Dat wordt onmogelijk gemaakt door het management van Evidensia, waarvoor winstmaximalisatie bovenaan staat.
De komende week zullen wij over deze zaak contact opnemen met de waakhond Autoriteit Consument en Markt, die onderzoek doet naar de overnames van dierenartspraktijken door investeringsmaatschappijen. Mogelijk gaat het hier om een economisch delict, omdat Evidensia haar monopoliepositie misbruikt door volstrekt onnodige, maar dure behandelingen voor te schrijven. Ook roepen we de Tweede Kamer en de staatssecretaris voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om direct actie te ondernemen.
Wil jij onze oproep ondersteunen? Teken dan onze petitie voor lagere dierenartskosten! Al ruim 68.000 dierenvrienden gingen je voor. Samen zetten we ons in voor maatregelen om het dierenwelzijn te borgen:
- Stel maximumtarieven in voor diergeneeskundige zorg
- Pak de overnames aan van dierenartspraktijken door buitenlandse investeringsmaatschappijen
- Schaf de btw op diergeneeskundige zorg af
- Leid meer dierenartsen op
- Maak het wettelijk mogelijk dat paraveterinairen meer handelingen mogen verrichten