Veilig de feestdagen door met je huisdieren

Het einde van het jaar is weer in zicht. Alles is een beetje anders dan normaal. Kerstboom in huis, vaker kaarsjes aan. Waar kun je op letten deze dagen? Hoe houd je het veilig voor je huisdieren: we hebben verschillende tips op een rij gezet!

Kerstplanten

Te beginnen bij de kerstboom: de naalden van veel bomen zijn niet alleen scherp maar ook giftig. Zorg dat je huisdier er niet van eet of drinkt uit de pot waar de kerstboom in staat. Zet nooit de drink- of voerbak onder de boom.

Maar naast de kerstboom zijn er ook veel decoratieve kerstplanten waar je mee uit moet kijken. Planten met bessen zoals de hulst en maretak zijn meestal gevaarlijk voor dieren omdat de besjes giftig zijn. Ook de populaire kerstster is giftig. Plaats deze altijd buiten bereik van dieren.

Kerstversiering

Veel mensen decoreren hun huis met kerstversiering. Beginnen we weer bij de kerstboom: zet ‘m goed vast. Mocht je dier de verleiding niet kunnen weerstaan om erin te springen, dan valt-ie tenminste niet om met alle kans op verwondingen van dien. Overweeg (deels) plastic kerstballen in plaats van glazen kerstballen. Bij een ongelukje stuitert een kunststof kerstbal de kamer in en heb je geen gevaarlijke scherven waar je dier zich aan kan verwonden.  Zorg dat je dieren niet verstrikt kunnen raken in slingers en snoeren. Pas extra op met kaarsjes. Een vacht vat snel vlam.  Zorg dat je dier niet in de buurt van de vlam kan komen. Kies voor kaarsen in een lantaarn of nepkaarsen. Vergeet ook niet de open haard of houtkachel veilig af te schermen voor je dier.

Kersthapjes

Met kerst hebben veel mensen extra lekkernijen op tafel. Zorg ervoor dat je huisdieren er niet bij kunnen. Chocolade is erg giftig voor veel huisdieren. Ook suikergoed, macademianootjes, druiven (en rozijnen) en alchoholische dranken zijn niet goed en mogelijk gevaarlijk voor je huisdier.

Nooit gourmetten of steengrillen op een bakplaat met anti-aanbaklaag (teflon) in dezelfde ruimte als je vogels. De damp van de baklaag is dodelijk voor vogels.

Extra tip: hang geen eten in je boom zoals kerstkransjes. Voor je het weet, zit je dier niet onder maar in de boom…

Vuurwerk

Na de kerst komt uiteraard oud en nieuw. Een moeilijke tijd voor veel huisdieren door het geknal en de lichtflitsen. We hebben ook hiervoor tips op een rij gezet. Je leest ze hier. We verkopen voor honden dit jaar de Sophia VuurwerkBandana.

Dierenarts

Schakel altijd direct een dierenarts in als je vermoedt dat je huisdier iets heeft binnengekregen dat giftig is of zich verwond heeft. De meeste dierenartsen zullen een noodnummer hebben dat ook op de feestdagen bereikbaar is.

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager