Tienduizenden konijnen doodongelukkig

AMSTERDAM – Gisteren werd bekend dat de Dierenbescherming en Dibevo (de brancheorganisatie voor de commerciële huisdierensector) de handen ineen hebben geslagen om het leed onder tienduizenden konijnen tegen te gaan. Met het project ‘Happy Konijn’ willen zij consumenten in dierenwinkels voorlichten over de behoeftes van konijnen, om zo veel dierenleed te voorkomen. 

Eenzaamheid

Met name het gebrek aan een soortgenootje om het natuurlijke konijnengedrag mee uit te kunnen voeren levert veel leed op. Door de dieren solitair te huisvesten lijkt hen op het eerste gezicht niets tekort te komen. Met een beetje mazzel heeft het konijn immers een mooi hok, een ruime buitenren en een krijgt hij op gezette tijden goed te eten. Toch ervaart het dier veel stress: de veiligheid van een groep waarin konijnen elkaar in de natuur beschermen ontbreekt. Tralieknagen, overmatige vachtverzorging, apathie en een vroegtijdige dood zijn slechts enkele van de veel voorkomende gevolgen.

‘Happy Konijn’

Het merendeel van de konijnen die in Nederland als huisdier gehouden worden, leeft alleen. Bij het project ‘Happy Konijn’ gaan vier dierenwinkels onder leiding van de Dierenbescherming en Dibevo een nieuwe manier van konijnenverkoop toepassen. De belangrijkste ingrediënten van het concept zijn volgens de Dierenbescherming:

  • aantrekkelijk gepresenteerde informatie over konijnen houden;
  • ondernemers die de klant persoonlijk aanspreken;
  • een voorbeeld in de winkel van goede huisvesting en verzorging;
  • het wijzen op het volwassen konijn in het dierenopvangcentrum als de consument zoekt naar een maatje voor een eenzaam konijn.

Verbod op huisdierenhandel

Wij zijn blij dat er meer aandacht is voor de problemen van konijnen. Of ‘Happy Konijn’ afdoende is om de schrijnende (eenzaamheids)problematiek aan te pakken, valt te bezien. Wij pleiten dan ook voor een algeheel verbod op de verkoop van huisdieren via dierenwinkels, tuincentra en websites als Marktplaats.nl. Alleen zo kunnen de vaak impulsieve aanschaffen van konijnen voorkomen worden. Heb jij de petitie voor een verbod de huisdierenhandel al getekend?

Wil jij testen of je weet hoe je een konijn moet verzorgen? Doe dan nu de Sophia KonijnenQuiz!