AMSTERDAM – Afgelopen jaar zijn concrete regels ingevoerd voor een verbod op het fokken van honden met een te korte snuit. Een mijlpaal voor dierenwelzijn! Deze regelgeving voorkomt echter niet dat er nog steeds hondjes met veel te korte snuiten en schedels geïmporteerd worden. Dit moet stoppen vindt de Sophia-Vereeniging. We pleiten daarom voor een uitbreiding van het verbod in artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren. Het verbod moet ook gaan gelden voor geïmporteerde honden.

Korte snuit

Er worden jaarlijks meer dan 15.000 honden uit het buitenland in Nederland verkocht. Veel dieren komen uit de illegale hondenhandel. Een deel van deze geïmporteerde hondjes heeft afwijkingen zoals een te korte snuit en te kleine schedel. Deze dieren met eigenschappen waar in Nederland nu een fokverbod op is, mogen nog wel geïmporteerd worden. Omdat deze hondjes in Nederland nog steeds verkocht worden, blijven de gezondheidsproblemen bij de kortsnuiten bestaan.

Look-a-likes

Look-a-likes zijn hondjes die zeer sterk lijken op een rashond, zoals bijvoorbeeld de populaire mopshondjes en Franse buldogs, maar zij hebben geen stamboom. Deze bastaardjes gaan vaak voor veel lagere prijzen over de toonbank dan de in Nederland gefokte hondjes. Een verbod op het importeren van honden met te korte snuitjes – en andere verboden afwijkingen – zal het dierenwelzijn ten goede komen. Nederlandse fokkers die wel tijd en energie steken in het fokken van gezonde honden, hoeven op die manier niet te concurreren met de buitenlandse fokkers die nergens rekening mee houden en daardoor veel goedkopere, maar zieke hondjes fokken.

Wet dieren

De wet beschermt nu alleen het welzijn van de in Nederland gefokte honden. Daarom wil de Sophia-Vereeniging dat de dierenwelzijnscriteria ook gaan gelden voor geïmporteerde honden. We bestrijden de illegale hondenhandel en het lijden van honden met te korte snuiten. De bestaande verboden criteria moeten ook van toepassing worden op geïmporteerde honden. Want alleen dán pakken we het probleem goed aan en krijgen mopshondjes hun neus terug.