Sophia-Vereeniging, GAIA en ANMVI slaan handen ineen voor verlaging btw-tarief dierenartsen

AMSTERDAM – Niet alleen in Nederland, maar ook op Europees vlak zet de Sophia-Vereeniging zich actief in voor een btw-verlaging op diergeneeskundige zorg. Samen met GAIA België (Global Action in the Interest of Animals) en ANMVI, de beroepsorganisatie van dierenartsen in Italië, stuurden we afgelopen week een brief naar de Raad van Europese Unie. Hierin vragen we de betreffende Europese ministers het onderwerp mee te nemen tijdens hun eerstvolgende overleg over de nieuwe btw-richtlijnen.

Luxeproduct

In Nederland worden huisdieren als een luxeproduct beschouwd. Daarom vallen diergeneeskundige handelingen onder het hoge btw-tarief van 21%. De Sophia-Vereeniging is het hier niet mee eens en zet zich al sinds 2015 in voor een verlaging van het btw-tarief. Huisdieren zijn weliswaar geen eerste levensbehoefte, maar medische zorg is dat wel degelijk.

Europa

De Europese btw-richtlijnen boden vooralsnog geen mogelijkheid voor een verlaging van het tarief voor diergeneeskundige zorg. Maar in 2018 worden de Europese btw-richtlijnen aangepast. Wij grijpen dit moment aan om een belastingverlaging op diergeneeskundige handelingen onder de aandacht te brengen van Europese politici. In diverse Europese landen, waaronder België en Italië, is een belastingreductie voor dierenartsen al langere tijd onderwerp van discussie, zowel op politiek als op maatschappelijk niveau. We zoeken daarom op Europees niveau samenwerking met andere dierenwelzijnsorganisaties en politieke dierenpartijen.