Platte snuiten, zieke honden

Pup Papacito moest afgelopen week een vlucht van Houston naar New York met zijn leven bekopen omdat hij in een gesloten bagagevak moest reizen. Dat valt niet goed te praten en United Airlines moet hiervoor diep door het stof, schreef de Telegraaf.

Gestikt

Het overleden Franse buldogje is gestikt. Doordat dit hondenras zo’n platte snuit heeft, is ademhalen überhaupt al moeilijker dan bij de gemiddelde hond. Het risico dat ze tijdens een vlucht sterven als gevolg van oververhitting is bij een ras met een platte snuit groter dan bij een ras zonder een dergelijke afwijking. Laat staan als een dier wordt opgesloten in een bagagecompartiment zonder luchtstromen.

Beperkende maatregelen

Vanwege de slechte gezondheid van dieren met een platte snuit zijn er vliegtuigmaatschappijen die beperkende maatregelen en vliegverboden hanteren voor dit soort honden. Zo mag je Franse buldog niet zonder meer mee op reis bij KLM. De aandacht voor het welzijn van deze dieren siert de vervoerder.

Fokverbod

Toch kan het probleem pas écht worden opgelost als er niet langer honden met een extreem platte snuit gefokt worden. Het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken moet verboden worden. Hoe dat aangepakt moet worden?

Fairfok verplichten

De overheid ondersteunt het plan Fairfok voor een gezondere hond van de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van rashondenfokkers. Laat CDA-minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, maar eens beginnen met dat plan Fairfok te verplichten voor álle hondenfokkers in Nederland. Dat zou al een grote stap in de goede richting zijn. Voor Papacito is het te laat, voor nieuwe generaties honden nog niet.

Deze blog werd gepubliceerd op Telegraaf.nl

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager