NVWA laat rasdieren links liggen

UTRECHT – ‘NVWA controleert fok van verboden honden en katten niet’, zo kopte menig krant de afgelopen week. Waren we een jaar geleden nog zo blij dat de eerste fokkers eindelijk een boete kregen voor het fokken van mismaakte dieren; sinds de corona-uitbraak wordt er niet meer gehandhaafd. En dit terwijl de vraag naar pups sinds de eerste lockdown enorm is toegenomen. Onverantwoord.

Controles opgeschort

De NVWA, in Nederland verantwoordelijk voor het controleren van honden- en kattenfokkers, geeft aan tot medio 2021 bij fokkers geen controles uit te voeren. De corona-uitbraak zou dit voor hen onmogelijk maken. Een klap in het gezicht van iedereen die zich het lot van de dieren aantrekt. En een klap in het gezicht van ieder die zich het afgelopen jaar koste wat kost heeft weten aan te passen aan de omstandigheden. En vooral een klap in het gezicht van de dieren die toch al zo verschrikkelijk lijden.

Meer handhaving, juist nu

De Sophia-Vereeniging pleit voor meer handhaving van de dierenbeschermende regelgeving: juist nu! De vraag naar pups was niet eerder zo hoog als het afgelopen jaar. Consumenten waren bereid enorme bedragen te betalen voor hun nieuwe hond. Omstandigheden die malafide handel in de hand werken. Teken nu de petitie voor meer handhaving, zodat de NVWA de handhaving, eventueel in aangepaste vorm, zo snel mogelijk de handhaving weer op kan pakken. Bedankt!