Doden van dieren
2 april 2019
> Persbericht

Massaal konijntjes doden om vachtkleur niet strafbaar

AMSTERDAM – De Sophia-Vereeniging zet zich ervoor in dat het zelf doden van huisdieren strafbaar wordt gesteld. In 2014 lukte het om een verbod te realiseren op het doden van honden en katten door particulieren. Een uitbreiding van dit verbod naar andere huisdieren wordt door de minister overwogen bij de evaluatie van de Wet dieren eind dit jaar. Dat dit noodzakelijk is, bleek afgelopen zaterdag in het programma EenVandaag. Daarin wordt duidelijk hoe pasgeboren konijntjes massaal gedood worden door hobbyfokkers, enkel omdat ze niet de juiste vachtkleur hebben.

Huisdieren zelf doden 

Na jarenlange politieke lobby door de Sophia-Vereeniging werd in 2014 eindelijk een verbod van kracht op het zelf doden van honden en katten. Sindsdien mag alleen een dierenarts dit doen. Voor alle andere huisdierensoorten zijn echter nog steeds geen beschermende maatregelen getroffen. Dat betekent dat eigenaren van bijvoorbeeld konijnen, knaagdieren en vogels hun dieren van het leven mogen beroven – mits het pijnloos gebeurt. Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging: “Zo lang dit wettelijk is toegestaan, staan handhavers machteloos. Iemand die zijn dier doodt kan nu alleen worden opgepakt als er aantoonbaar sprake is van een vermijdbare vorm van lijden, pijn of spanning. Bewijs dat maar eens wanneer dit achter gesloten deuren gebeurt!”.

Culling 

Op internetfora valt te lezen hoe hobbyfokkers hun overtollige dieren zelf afmaken. Ook in de uitzending van EenVandaag vertellen fokkers hoe jonge diertjes de nek wordt gebroken, hoe ze verdronken worden of op de grond worden doodgesmeten. “Dit zogenaamde ‘culling’ wordt toegepast op beestjes die kerngezond zijn, maar die niet het gewenste uiterlijk hebben of die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ verkocht te worden in de dierenwinkel. Hun voer en hokruimte worden liever besteed aan soortgenootjes die meer geld opbrengen of die kans maken op een mooie prijs op een dierenshow”, vertelt Van Horck. “Alleen met een algemeen verbod op het zelf doden van huisdieren kunnen deze malafide praktijken worden bestreden.”

Evaluatie Wet dieren

Dit jaar zal de Wet dieren door minister Schouten van LNV worden geëvalueerd. Het verbod op het zelf doden van honden en katten maakt daar deel van uit. Aan de hand van die evaluatie wordt besloten of de wet moet worden uitgebreid of aangepast. Om de minister te stimuleren het verbod voor álle huisdieren te laten gelden, is de Sophia-Vereeniging een petitie gestart op www.sophia-vereeniging.nl. “We willen aantonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor wettelijke maatregelen om dieren te beschermen. Dat houdt in dat het verbod moet worden uitgebreid. Daarnaast zal de handhavingscapaciteit drastisch moeten worden vergroot.”

Aantallen

Dat het om grote aantallen dieren gaat, blijkt uit het recente onderzoek Van koppelaar tot knuffelaar van de Universiteit Utrecht. Er zijn in Nederland alleen al 38.000 hobbymatige konijnenfokkers waarvan het merendeel de dieren zelf euthanaseert. Met name potentiële showkonijnen moeten het ontgelden: voor 1 konijn dat mooi genoeg bevonden wordt, sneuvelen er 20 tot 50, aldus onderzoeker Dennis Vink. Van Horck: “Van andere huisdiersoorten zoals vogels en knaagdieren zijn geen cijfers bekend, maar we vermoeden minstens soortgelijke aantallen. Handhavers hebben duidelijke wetgeving en voldoende capaciteit nodig om daadkrachtig te kunnen optreden tegen deze wanpraktijken”.