Honden kunnen grijze vacht krijgen van stress

ILLINOIS – Honden kunnen grijze haren overhouden aan stress, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Honden die vaak angstig zijn en bijvoorbeeld in huis plassen en poepen, hebben relatief vaak grijze haren in hun vacht.

Vragenlijst

Wetenschappers bestudeerden foto’s van 400 honden en stelden bij elk dier vast of er veel, weinig of geen grijze haren in de vacht aanwezig waren. Daarnaast werd de baasjes van de dieren gevraagd een vragenlijst in te vullen over de mate waarin de dieren symptomen van stress vertoonden, zoals haaruitval, onrustig gedrag of poepen en plassen in huis.

Angststoornis

Uit het onderzoek blijkt dat de honden die veel stressgedrag vertonen, gemiddeld meer grijze haren hebben dan dieren die zelden of nooit angstig gedrag laten zien. Volgens de onderzoekers kan deze bevinding mogelijk van pas komen bij het diagnosticeren van angststoornissen bij de dieren.

Tijdschrift

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van diverse Amerikaanse universiteiten. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.