Kat aangerden DierenEHBO
7 december 2021
> Blog

Aanrijding met een staartje: DierenEHBO van levensbelang

Een bizarre situatie deze week bij mij in het dorp. Iemand had met de auto een overstekende kat aangereden. Hij had geremd, geprobeerd uit te wijken en tot zijn grote schrik de kat toch geraakt. Nadat hij was uitgestapt kon, hij niet anders dan constateren dat de kat de klap niet had overleefd. Nu zocht hij de eigenaar, zodat het diertje door zijn baasje begraven zou kunnen worden. Een enorm verdrietig verhaal dat te vaak voorkomt. Maar dit verhaal kreeg een staartje…

Verdwenen

Korte tijd na de oproep van de automobilist reageerde het vermoedelijke baasje. Zijn kat was niet thuisgekomen en hij zou dus gaan kijken of de aangereden kat van hem was. Ter plekke aangekomen bleek de kat verdwenen. Een nieuwe oproep verscheen, ditmaal van het baasje: had iemand misschien de kat al laten ophalen? Het antwoord op zijn vraag liep korte tijd later zelf zijn tuin in: behoorlijk gehavend, maar gelukkig niet levensgevaarlijk gewond.

EHBO voor dieren

Ik volgde het verhaal met verbazing. Want hoewel de automobilist het nog had gecontroleerd, bleek de kat dus niet overleden te zijn geweest maar ‘slechts’ bewusteloos. Het diertje was gelukkig in staat geweest zijn weg naar huis te vinden, vanwaar hij direct naar de dierenarts gebracht werd. Het verhaal zette mij aan het denken. Hoeveel andere dieren zullen er voor dood worden achtergelaten terwijl zij eigenlijk in nood zijn? Het is zo belangrijk dat mensen een goede kennis van dieren EHBO hebben. Alleen zo kunnen de dieren de hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben.

Sophia DierenEHBO

De Sophia-Vereeniging biedt verschillende producten om iedereen DierenEHBO te leren, gewoon thuis vanaf de bank. Zo verkopen we een handboek Sophia DierenEHBO (€ 9,75) en is er de EHBO-kaart (€ 2,-) voor in de meterkast of in de auto. Voor wie wil testen of zijn kennis van EHBO voldoende is zijn er examens beschikbaar. Samen kunnen we zoveel meer voor de dieren betekenen dan we soms denken. Ben jij er ook voor ze?

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner