Waar koop je verantwoord een gezonde hond?

AMSTERDAM – Waar koop je verantwoord een gezonde sociale hond? Een vraag die ook aan de Sophia-Vereeniging vaak wordt gesteld, maar waar geen gemakkelijk antwoord op te geven is. Vandaag is het project FairDog gelanceerd. Dierenbeschermers, wetenschappers en hondenfokkers slaan de handen ineen met als doel het aanbod van gezonde en sociale honden in Nederland verbeteren. Voor hondenkopers komen zij op termijn met een website, een bonafide handelsplatform, waar consumenten met een gerust hart een hond kunnen kopen.

150.000 honden per jaar

In Nederland worden jaarlijks naar schatting zo’n 150.000 honden verhandeld. Dat zijn voornamelijk puppy’s. Van grofweg 84.000 honden is niet bekend waar ze vandaan komen. Van de overige 66.000 dieren zijn 36.000 rashonden, 15.000 honden via een van de 20 grote fokbedrijven in Nederland en 15.000 geïmporteerde buitenlandse zwerfhonden.

Verantwoord aanschaffen

De vraag en het aanbod zijn versnipperd. Haal je je hond uit het asiel, bij een rasfokker, een handelaar, adopteer je een zwerfdier uit het buitenland, van Marktplaats of wacht je toch op het nestje van die kennis? Ga je naar een rasfokker, dan weet je nog steeds niet zeker of je dier gezond is en geen erfelijke aandoeningen heeft. Koop je een hondje via Marktplaats, dan weet je niet zeker of het dier uit de malafide (Oost-Europese) handel komt. De wereld van de hondenhandel en –fokkerij is gecompliceerd en aan elke vorm kleeft een risico. Het verantwoord aanschaffen van een gezonde en gesocialiseerde hond is ingewikkeld.

Hondenleed voorkomen

Doordat vanuit verschillende disciplines aan FairDog wordt gewerkt, kunnen kwaliteitscriteria voor het fokken en importeren van honden sneller ontwikkeld en ingevoerd worden. De Sophia-Vereeniging juicht het initiatief toe. Deze nieuwe stap kan in de toekomst veel dierenleed voorkomen. De Sophia-Vereeniging zal in samenwerking met Stray AFP haar bijdrage leveren aan  criteria voor een verantwoorde import van buitenlandse honden, onder andere op het Zwerfdierensymposium op 29 maart 2020.