Dierenmishandeling
22 januari 2019
> Nieuws

Sophia-Vereeniging maakt melding van illegale verkoop op Marktplaats

AMSTERDAM – De Sophia-Vereeniging heeft vandaag melding gemaakt bij de Dierenpolitie van een advertentie voor de verkoop van verboden honden op Marktplaats. De Wet dieren verbiedt het verkopen van dieren waarbij een lichamelijke ingreep is verricht, zoals gecoupeerde oren en staarten.

Illegale verkoop

Op Marktplaats staat een advertentie voor gecoupeerde dobermann honden. In Nederland en in veel andere landen is het couperen van dieren verboden. Toch kun je deze honden op Marktplaats nog steeds vinden; illegale handel! De Sophia-Vereeniging heeft daarom vandaag bij de Dierenpolitie via 144 melding gemaakt van deze illegale advertentie.

Samenwerking NVWA en Marktplaats

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Marktplaats hebben vandaag bekend gemaakt per 1 maart te gaan samenwerken in de strijd tegen de illegale handel. Het doel van deze samenwerking is om advertenties met verboden producten zoveel als mogelijk te weren. Gecoupeerde dieren zoals paarden en honden vallen daar dus ook onder.

Stop de huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging betwijfelt of deze samenwerking tussen de NVWA en Marktplaats deze illegale dierenhandel daadwerkelijk gaat stoppen. Wij pleiten voor een keurmerk van dierenhandelaren (de zogenaamde witte lijst), zodat elke handelaar met naam en toenaam bekend is. Dit vereenvoudigt het toezicht voor de NVWA en Dierenbescherming. De consument weet dan meteen of zij met een bonafide handelaar te maken heeft, wanneer zij een dier wil kopen.