Lente in de lucht, gevaar in de tuin?…
20 maart, 2025
Lente in de lucht, gevaar in de tuin?…
20 maart, 2025
Help! Waarom eet mijn hond alles wat hij…
07 maart, 2025
“Kijk eens, Bailey, wat een lekker hapje voor jou!” Of: “Bailey, lig je nou alweer op mijn toetsenbord?” Herkenbaar? Veel kattenbaasjes praten, net zoals ik, tegen hun kat alsof ze een gesprekspartner zijn. Maar luistert je kat eigenlijk wel? Volgens onderzoek is het antwoord ja – maar alleen als je het goed aanpakt. En dat heeft alles te maken met hoe je tegen je kat praat.
Katten communiceren vooral met lichaamstaal: een zwiepende staart, platgelegde oren of een spinnende kopstoot. Miauwen doen ze vooral voor ons, want onderling gebruiken ze dat nauwelijks. Maar hoe zit het met onze stem? Uit onderzoek blijkt dat katten wel degelijk reageren op menselijke spraak, mits je op een bepaalde manier praat. Hoge, zachte tonen, zoals een troetelstem, trekken eerder hun aandacht. En als je hun naam zegt, vooral op een manier die ze herkennen, spitsen ze direct hun oren.
👉 Kattenkul: “Mijn kat luistert toch niet, dus praten heeft geen zin.”
❌ Niet waar! Katten herkennen je stem en kunnen leren dat bepaalde woorden iets betekenen, zoals “eten” of “kom hier.”
Communicatie versterkt de band tussen jou en je kat. Door regelmatig rustig tegen je kat te praten, voelt hij zich veiliger en meer verbonden. Bovendien kun je met je stem helpen om stress te verminderen, bijvoorbeeld bij een dierenartsbezoek.
👉 Kattenkul: “Mijn kat is afstandelijk en heeft geen behoefte aan contact.”
❌ Integendeel! Katten zijn sociale dieren, maar tonen dat op hun eigen manier. Ook al vraagt jouw kat niet direct om aandacht, kan een lieve, vertrouwde stem wonderen doen om jullie band te versterken.
Bij de Sophia-Vereeniging willen we dat iedere kat het beste leven krijgt. Daarom voeren we de campagne Ken jij je kat?, waarin we katteneigenaren leren hoe ze hun kat beter kunnen begrijpen én dat ze het belang van hun kat voorop moeten zetten. Van kattentaal tot dagelijkse behoeftes: hoe beter jij je kat kent, hoe gelukkiger hij is.
💡 Tip: Praat niet alleen tegen je kat, maar let ook op hoe hij reageert. Langzaam knipperende ogen en een ontspannen houding? Dan ben je goed bezig!
👉 Meer weten over kattengedrag en veelvoorkomende misvattingen? Ontdek het op onze pagina Ken jij je kat?.
Jouw stem kan het verschil maken – letterlijk. Blijf dus vooral praten, observeren en ook luisteren naar je kat.
Communicatiemedewerker