Onderzoek leeftijdsbepaling van puppy’s

UTRECHT – Bij de import van pups, lijken de geboortedata in het paspoort niet altijd te kloppen. Onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht zijn gestart met een onderzoek om te kijken of het mogelijk is om de geboortedatum van pups te voorspellen aan de hand van het wisselpatroon van de snijtanden. Hiervoor zijn ze op zoek naar pup-eigenaren die deel willen nemen aan het onderzoek. Die oproep delen wij natuurlijk graag!

Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van de leeftijd waarop bij puppy’s – van verschillende rassen  – de snijtanden wisselen. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt gekeken of er een betrouwbare methode ontwikkeld kan worden voor het inschatten van de leeftijd van een pup.

De resultaten van het onderzoek kunnen van groot belang zijn bij het tegengaan van import van te jonge hondjes naar Nederland. Opsporingsambtenaren die onderzoek doen naar illegale handel en de import van te jonge pups, kunnen momenteel moeilijk bewijzen wat de leeftijd is van de te jong geïmporteerde pup.

De daadwerkelijke leeftijd van de pup is belangrijk:

  • Zo ben je er zeker van dat het dier niet te vroeg van zijn moeder is gescheiden.
  • Voor dierziektepreventie (denk aan hondsdolheid/rabiës) is het belangrijk dat een dier niet te jong is gevaccineerd want dan is het niet meer voldoende effectief. Dit kan gevaar opleveren  voor hond en mens.

Het onderzoek is dus ontzettend belangrijk voor dierenwelzijn en om dierenleed te voorkomen! Heb jij een pup of ken je iemand met een pup van maximaal 10 weken oud? Geef je dan op of deel de oproep om mee te doen aan het onderzoek! Meld je hier aan.