vliegverbod rasdieren
21 augustus 2017
> Blog

Kat met overgewicht? Probeer voedselverrijking

Kattengedragsdeskundige Marcellina Stolting adviseert dagelijks over de aanschaf, de verzorging en het gedrag van katten via het KattenSpreekuur op de website van de Sophia-Vereeniging. Het natuurlijke gedrag en de natuurlijke behoeftes van de kat vormen daarbij het uitgangspunt.

Crashdieet

Vragen over katten die op een crashdieet worden gezet om af te vallen, komen steeds vaker voorbij. Is dit wel de juiste manier om ervoor te zorgen dat een kat een paar kilo kwijtraakt? Het antwoord is simpel: nee. Net als voor mensen geldt dat zo’n dieet voor een kat niet gezond is en nauwelijks vol te houden. Bovendien zegt alleen het gewicht van een kat niet genoeg om tot de conclusie te komen dat het dier te dik is. De Body Condition Score is een methode waarmee bepaald kan worden of het dier een goede lichaamsconditie heeft. Een nog preciezere manier om zwaarlijvigheid wel of niet te constateren is morfometrie, waarbij de dierenarts de kat op een specifieke manier opmeet.

Brokjes verstoppen

Wanneer de kat inderdaad overgewicht blijkt te hebben, dan is het gelukkig niet moeilijk om hem te helpen afvallen. Voedselverrijking is een van de meest simpele en gezonde manieren voor een kat om gewicht te verliezen. Het principe achter deze methode is dat de kat afvalt door te werken voor zijn voer. Dat kan bijvoorbeeld door brokjes te verstoppen in plaats van ze in het voerbakje aan te bieden. Of door brokjes in de lucht te gooien zodat de kat ze al springend probeert te vangen.

Frustratie

De meeste katten zullen er veel plezier aan beleven als ze moeten werken voor hun voer. Naast het verliezen van gewicht, helpt voedselverrijking namelijk ook om de verveling tegen te gaan die ontstaat wanneer katten niet naar buiten kunnen om te gaan jagen. Vaak wordt gedacht dat een huiskat nog maar weinig met een wilde kat te maken heeft en dus ook minder jachtinstinct heeft. De huiskat is echter niet volledig gedomesticeerd. In feite is een kat nog steeds een redelijk wild dier, dat gefrustreerd raakt als er niet tegemoet gekomen wordt aan zijn natuurlijke behoeftes. Kan de kat echt niet naar buiten, dan kan voedselverrijking helpen om frustratie en verveling te doorbreken.

Marcellina Stolting

Marcellina Stolting

Deskundige KattenSpreekuur