Een gerbil is ongeschikt als huisdier

Een gerbil is een lief en schattig beestje om te zien, maar helaas: een gerbil is ongeschikt als huisdier. In tegenstelling tot een hamster of rat, is een gerbil een knaagdier dat vrijwel niet te domesticeren is. Een gerbil is niet geschikt als huisdier omdat gevangenschap de diertjes te veel beperkt in hun natuurlijke gedrag. Dit natuurlijke gedrag heeft de gerbil nodig om gelukkig en gezond te blijven. Zo schattig als ze eruit zien; gerbils zijn geen lieve, knuffelige beestjes. Ze zijn veel te beweeglijk om vast te houden. Ook om die reden raden wij af om een gerbil als huisdier te nemen.

Gerbils zijn niet geschikt als huisdier omdat ze kwetsbaar zijn

Van nature leven gerbils in woestijngebieden in gangenstelsels op 1,5 meter onder grond. De gerbil is hier dan ook volledig op aangepast. De temperatuur onder de grond is vrij gelijkmatig, gerbils kunnen daardoor niet goed tegen temperatuurwisselingen. Kunnen gerbils niet leven in gangenstelsels, dan zullen zij stress ondervinden, met alle gevolgen van dien.

De perfecte omgeving voor een gerbil is een gangenstelsel met een diepte van wel 1,5 meter en een totale oppervlakte van maar liefst 12 vierkante meter. Deze situatie is in gevangenschap niet na te bouwen. Ook daarom raden wij het houden van gerbils als huisdier af.

Vanwege de zeer specifieke omstandigheden voor het welzijn van de beestjes, zijn gerbils ongeschikt om thuis te houden. Wie een lief, knuffelig diertje verwacht, komt bedrogen uit. Gerbils zijn lastig op te pakken. Ze zijn zeer snel en beweeglijk en verkeerd oppakken resulteert al snel in letsel voor deze kwetsbare diertjes. Trek je een gerbil aan zijn staart, dan zal deze zeer snel kunnen breken en niet meer teruggroeien. Dit terwijl een gerbil zijn staart hard nodig heeft.

Gerbils zijn geen geschikte huisdieren, deze knaagdieren wel

Wil je een knaagdier als huisdier, dan zijn gerbils niet geschikt, maar kun je wel kijken voor een rat, muis, hamster of cavia.

Een gerbil is niet geschikt als huisdier

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • SophiaNieuws ontvangen?


    Blijf op de hoogte van huisdierennieuws en onze campagnes met onze digitale nieuwsbrief.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!