Gerbil

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Gedrag van de gerbil

Van nature leven gerbils in woestijngebieden in gangenstelsels op 1,5 meter onder grond. De gerbil is hier dan ook volledig op aangepast. De temperatuur onder de grond is vrij gelijkmatig, gerbils kunnen daardoor niet goed tegen temperatuurwisselingen. Op het koudst en warmst van de dag slapen de dieren, ze slapen dan een paar uur en zijn vervolgens weer een paar uur wakker. Hoewel het dus geen echte dag- of nachtdieren zijn, blijken gerbils in gevangenschap met name overdag te slapen. Gerbils graven voortdurend en knagen ook veel meer dan andere knaagdieren. Ze zijn nieuwsgierige en intelligente diertjes. Gerbils laten zich goed oppakken, maar ze zijn te beweeglijk als knuffeldier. Dit alles maakt hen ongeschikt als huisdier.

Gerbils worden ook woestijnratten genoemd, maar ze zijn meer verwant aan hamsters dan aan ratten. De gerbil die het meest als huisdier gehouden wordt, is de Mongoolse gerbil. Dit is tevens de enige gedomesticeerde gerbil. Van nature komt deze voor in de halfwoestijnen van Mongolië, waar slangen en roofvogels zijn vijanden zijn. Bij dreigend gevaar trommelen gerbils met hun achterpoten om andere gerbils van de kolonie te waarschuwen. Het gedrag van de gerbil is heel sociaal, maar ook zeer territoriaal. Ze kunnen hierdoor ook niet samen met een andere diersoort; gerbils zullen hun territorium fel verdedigen.

De gerbilkooi

De perfecte omgeving voor een gerbil is een gangenstelsel met een diepte van wel 1,5 meter en een totale oppervlakte van maar liefst 12 vierkante meter. Deze situatie is in gevangenschap niet na te bouwen. Compenseren door de gerbils in een ruime bak met een laagje zand te plaatsen doet veel afbreuk aan het welzijn van de gerbil. Gerbils zijn dan ook niet geschikt als huisdier.

De verzorging van de gerbil

Bij een goede verzorging kan een gerbil 4 tot 5 jaar worden. Gerbils zijn echte gravers. Wanneer hun zelf gegraven tunnels vaak worden vernield, ervaren de diertjes stress. Pak gerbils nooit aan hun staart op; deze laat gemakkelijk los en groeit dan niet meer aan. Sowieso is het niet slim om gerbils op te pakken, hoewel zij het gemakkelijk toelaten is de kans op ontsnappen erg groot. Gerbils zijn namelijk bijzonder snel. Een strikt dag- nachtritme hebben ze niet, maar tijdens de slaapuren moet het wel rustig zijn rondom het verblijf. Het is vrijwel onmogelijk een gerbil zo te verzorgen dat zijn welzijn niet geschaad wordt.

Ongeschikt als huisdier

De Sophia-Vereeniging raadt het af een gerbil als huisdier te houden. Het natuurlijk gedrag van de gerbil (intensief graven en knagen) maakt het vrijwel onmogelijk om het dier uit het verblijf te halen. De eisen die de dieren stellen aan hun omgeving zijn niet na te bootsen in gevangenschap. Daarnaast maakt de snelheid van de gerbil het diertje ongeschikt om hem los te laten in huis.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!