hond in de klas bij het SnuffelCollege
3 oktober 2016
> Persbericht

Hond voor de klas op Werelddierendag

In de dagen rondom Werelddierendag (dinsdag 4 oktober) worden er door het hele land extra vrijwilligers ingezet om SnuffelColleges te geven op basisscholen. Met hun speciaal daarvoor geteste hond leren zij kinderen van groep 1 t/m 4 hoe ze veilig met honden omgaan. Het Sophia SnuffelCollege voorkomt bijtincidenten en reduceert angst voor honden. Bovendien draagt dit scholenproject van de Sophia-Vereeniging bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren.

Hondenbeten

Meer dan de helft van de kinderen is bang voor loslopende honden. Zij voelen zich op straat vaak onveilig en hebben de neiging te gaan gillen, rennen en met de armen te zwaaien als ze een hond tegenkomen. Mede daardoor vinden er in Nederland jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. Zo’n 100 SnuffelVrijwilligers bezoeken daarvoor met hun hond basisscholen in heel Nederland. In 3 lessen leren zij de kinderen van de jongste groepen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren.

Sophia SnuffelCollege

Bij het eerste bezoek laat de vrijwilliger de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt de SnuffelHond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Wie als ouder, leerkracht of vrijwilliger interesse heeft in het Sophia SnuffelCollege, vindt hier meer informatie. Aan het project zijn voor basisscholen geen kosten verbonden, zodat de lessen voor ieder kind toegankelijk zijn.