Gratis konijnen bestaan niet

Bij het Sophia KonijnenSpreekuur had ik laatst iemand die verbaasd was dat ze moest betalen voor een gedumpt konijn uit een opvang. Ze kwam het diertje toch redden? Heel dubbel, ergens wel begrijpelijk. De reactie na mijn uitleg: “had ik dat maar geweten”. Daarom vertel ik er graag meer over want gratis konijnen bestaan niet.  

De rekening loopt gauw op

Veel mensen staan er wellicht niet bij stil, maar de meeste gedumpte konijnen komen niet ongeschonden binnen bij een opvang. Zo zitten ze vaak onder de vlooien en hebben ze medische problemen waar een dierenarts bij te pas moet komen. Langharige konijnen zijn vaak volkomen vervilt. Dan zit er niks anders op het dier onder narcose te laten brengen om de vacht te verwijderen. Daardoor loopt de rekening al gauw op.

Alle konijnen worden bovendien ingeënt voor drie dodelijke ziektes die zeer besmettelijk zijn. Rammen worden gecastreerd en steeds meer opvangen laten voedsters steriliseren. Daarmee voorkom je dat ze overlijden aan baarmoederkanker of -ontsteking, want dat komt erg veel voor.

Daar komt bij dat voedsters vaak in het wild gedumpt zijn en zwanger binnen komen bij de opvang. Bij de opvang worden de half wilde konijntjes geboren. Deze dieren zijn vaak erg ongelukkig omdat ze door hun wilde bloed niet tam te krijgen zijn. Ze zitten soms jaren in een opvang omdat niemand zo’n konijn wil.

Dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over de dagelijkse verzorging, het hooi, de stro en het eten. De opvang schoonhouden, een website bekostigen om de konijnen onder de aandacht te brengen.

Geen subsidie

De doorgaans particuliere konijnenopvangen houden zichzelf draaiend. Ze krijgen geen subsidie en worden vaak gerund door mensen die het werk (vrijwillig) erbij doen. Ze hebben een baan en gezin naast het opvangwerk. Het komt vaak voor dat ze uit eigen zak rekeningen betalen. Natuurlijk komt er ook geld binnen. Bijvoorbeeld als mensen afstand doen van een konijn en middels donaties. Maar helaas is dat meestal niet voldoende om de opvang dekkend te maken en konijnen gratis mee te geven.

Veronica Janssen

Veronica Janssen

Deskundige KonijnenSpreekuur