Geef om de vergeten huisdieren deze feestdagen

Voor veel mensen is december de maand van gezelligheid, warmte en samenzijn. Ook onze huisdieren genieten van de feestdagen: Baloe gaat mee met die mooie winterwandeling, de katten worden extra gekroeld tijdens de kerstfilm en voor Knabbel en Babbel staat een feestmaal klaar met verse worteltjes en paprika.

Onzichtbaar dierenleed

Dit ideale plaatje is een pijnlijk contrast met de werkelijkheid. In Nederland kwijnen talloze huisdieren weg achter de voordeur:

  • De hond die uren voor de deur ligt te wachten op het baasje. Gaat hij blaffen om aandacht, dan wordt hij gestraft;
  • Het konijn dat gek wordt van eenzaamheid en tralieknagend zijn tijd uitzit. Om van de herrie af te zijn, wordt een smerig middeltje op de spijlen van zijn kooi gesmeerd; 
  • De hamster die tig keer per dag uit zijn hok wordt gehaald door knuffelgrage kinderen. Zij weten niet dat hamsters overdag slapen en doodsbang zijn als ze worden opgepakt. 

Deze vormen van dierenmishandeling worden vaak niet (h)erkend. Het gevolg is dat veel huisdieren een vreselijk bestaan hebben. Dat moet veranderen. Samen met jou komen we op voor de dieren die onzichtbaar lijden. 

Recht op een dierwaardig leven

Veel dierenleed wordt veroorzaakt doordat (potentiële) eigenaren niet weten wat een huisdier nodig heeft. Door hen te informeren over de natuurlijke behoeftes, kunnen ze weloverwogen keuzes maken en beter voor dieren zorgen. Bovendien stimuleren wij een andere manier van denken. Het is heerlijk om te kunnen genieten van het gezelschap van huisdieren, maar we hebben ook de plicht om ze een dierwaardig leven te geven.

Help mee en laat de dieren weer dier zijn

Goede voorlichting over huisdieren voorkomt ernstig dierenleed. Met jou maken we het verschil door de dieren zelf centraal te stellen. Huisdieren hebben niet alleen een functie voor hun eigenaar, ze hebben ook een eigen waarde die we moeten respecteren. Laat de dieren weer dier zijn!

Jouw steun helpt om:

  • Voorlichting te geven over het natuurlijke gedrag van huisdieren;
  • Mensen bewust te maken van het belang van het dier;
  • Impulsaankopen te voorkomen;
  • Wet- en regelgeving te realiseren die dieren beschermt.

Met een extra bijdrage van bijvoorbeeld 10, 25 of 50 euro, wat je maar kunt missen, bestrijd en voorkom je daadwerkelijk dierenleed. Samen zorgen we ervoor dat de vergeten huisdieren krijgen waar ze recht op hebben: een dierwaardig leven met veel liefde, aandacht en zorg en waarin ze vooral lekker zichzelf mogen zijn.


Namens deze dieren wil ik je hartelijk bedanken en ik wens jou, je naasten en alle huisdieren hele fijne, warme feestdagen. 

Steffie van Horck

Steffie van Horck

Directeur