Een veilig kerstfeest voor je huisdieren

Kerstmis is een tijd van vreugde en gezelligheid, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor onze geliefde huisdieren. Terwijl we ons huis feestelijk versieren en genieten van lekkernijen, kunnen onze maatjes daardoor in gevaar komen. Laat lekkernijen bijvoorbeeld nooit op tafel liggen zonder jouw toezicht en wees je bewust van de gevaren van een kerstboom. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren veilig en gezond blijven tijdens de feestdagen.

Overmatige lekkernijen

Hoewel het verleidelijk is om je huisdier te verwennen met lekkernijen tijdens de feestdagen, kan overmatig snoepen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas en spijsverteringsproblemen. Beperk traktaties tot kleine hoeveelheden en vermijd voedsel dat schadelijk is voor dieren, zoals chocolade. Denk hierbij goed na waar je de kerstkransjes neerlegt!

Giftige kerstplanten

Kerstbomen, hulst en kerststerren zijn allemaal prachtige toevoegingen aan de kerstdecoratie, maar ze zijn ook giftig voor huisdieren. Zorg ervoor dat deze planten buiten het bereik van je huisdier worden geplaatst en let op symptomen van vergiftiging, zoals braken en diarree. Let er ook op dat de voer- en waterbakjes niet bij de kerstboom in de buurt staan. Dennennaalden zijn namelijk giftig en deze moeten niet in de bakjes kunnen vallen. Daarnaast zijn dennennaalden scherp en kunnen organen beschadigen bij inname hiervan. Heeft jouw huisdier een dennennaald overdwars in de bek? Bel dan met spoed de dierenarts! Kijk ook uit dat je huisdier het water van de kerstboom niet opdrinkt, hier kan het dier erg ziek van worden.

Gevaren rondom decoraties

Glas van gebroken kerstballen kan gevaarlijk zijn voor de voetkussentjes van je huisdier. Kersthaakjes kunnen ook scherp zijn en schade aanbrengen aan de voeten, maar kunnen ook worden ingeslikt. Dit kan ernstige darmproblemen veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Wees daarom voorzichtig met decoraties en probeer scherpe materialen zo veel mogelijk te vermijden. Houd ook altijd een oogje in het zeil en berg kerstdecoraties zo veel mogelijk op als je weggaat. Kijk ook uit voor nepsneeuw, dit kan namelijk giftige stoffen bevatten.

Nog meer aandachtspunten

  • Gevaarlijke sneeuwbollen: sneeuwbollen kunnen niet alleen kapotvallen en scherven veroorzaken, maar bevatten vaak ook antivries. Dit is een giftige stof voor huisdieren. Houd de sneeuwbol buiten bereik en zorg ervoor dat het op een plek staan waar je huisdier het niet omver kan stoten.
  • Strooizout en pootbescherming: Strooizout kan irritatie aan de voetkussentjes van je huisdier veroorzaken. Bescherm de poten met een laagje vasaline voordat het dier naar buiten gaat. Ga je met je hond een wandeling maken? Vermijd paden waar zout is gestrooid zo veel mogelijk.
  • PTFE-dampen bij gourmetten: bij het gourmetten komen PTFE-dampen vrij, wat levensgevaarlijk is voor vogels! Zorg dat vogels tijdens het gourmetten in een aparte, goed geventileerde ruimte zijn om hun veiligheid te waarborgen. Als vogels deze dampen inademen kan dit dodelijk zijn.

Door bewust om te gaan met deze gevaren en goede maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat ook jouw huisdieren fijne en veilige feestdagen beleven. Soms geldt hiervoor helaas dat je beter geen kerstboom of kerstdecoraties kunt nemen.

Veel plezier en een fijne, zorgeloze kerst gewenst voor jou en je trouwe metgezellen!

Lotte van der Sluis

Lotte van der Sluis

Stagiair Sophia SnuffelCollege