SnuffelVrijwilliger worden

Heb jij een sociale, gehoorzame en kindvriendelijke hond en lijkt het je leuk om regelmatig voor de klas te staan? Dan is het werk als SnuffelVrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege wellicht iets voor jou!

We stellen een paar voorwaarden aan de hond en aan jou:

 • De hond is minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud en heeft een gehoorzaamheidscursus gevolgd bij een hondenschool
 • De hond valt onder de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar
 • De hond is ingeënt tegen hondenziekte en parvo
 • De hond vindt het leuk om met kinderen om te gaan, is gehoorzaam en stressbestendig
 • De hond legt met goed gevolg de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af
 • Jij vindt het leuk om met kinderen om te gaan
 • Jij hebt een gedegen kennis van hondengedrag
 • Jij bent jaarlijks minimaal 9 dagdelen beschikbaar (tijdens schooluren)
 • Jij vindt het leuk om actief scholen te benaderen
 • Jij beschikt over eigen vervoer om de scholen te bezoeken

Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest

De honden die voor het Sophia SnuffelCollege mee de klas in gaan, moeten natuurlijk voldoen aan alle veiligheidseisen. Bovendien moeten ze gehoorzaam, stressbestendig en kindvriendelijk zijn. Omdat geen enkele bestaande test aan al deze voorwaarden voldeed, liet de Sophia-Vereeniging een nieuwe hondengedragstest ontwikkelen door hondengedragsdeskundige drs. Anne-Marieke Wortel.

Voorwaarden

Met de hulp van Flora van Dijk, die als hondengedragsdeskundige al jaren betrokken is bij het Sophia SnuffelCollege en het HondenSpreekuur, werkte Anne-Marieke Wortel 2 jaar lang aan de ontwikkeling van deze hondengedragstest, die tevens gehoorzaamheidstest is. Hij bestaat uit unieke codes en voldoet specifiek aan de zeer strenge voorwaarden die de aanwezigheid van een hond in een klaslokaal vereisen. Een zware en tijdrovende klus, waarbij honderden honden de revue passeerden voordat de definitieve hondengedragstest in gebruik genomen kon worden.

Geschikt

De honden die meedoen aan het Sophia SnuffelCollege krijgen nogal wat te verduren als ze voor de klas staan. Tientallen enthousiaste kinderen schreeuwen om het hardst en maken plotselinge bewegingen. Bange kinderen zetten het plotseling op het gillen en bovendien heeft het baasje nauwelijks aandacht voor je. Zie dan maar eens het hoofd koel te houden en braaf op je plaats te blijven liggen! Niet zomaar iedere hond is dan ook geschikt om dit avontuur aan te gaan. Het dier moet bijvoorbeeld niet te schrikachtig zijn en snel kunnen herstellen.

Veiligheid

Om te zien hoe de hond reageert op onverwachte enthousiaste handelingen van kinderen, wordt er tijdens de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest met echte kinderen gewerkt. Daarbij wordt een klassituatie nagebootst. Anne-Marieke Wortel zorgde ervoor dat eventuele aanwezigheid van onaanvaardbaar gedrag zichtbaar wordt vóórdat de kinderen bij de test betrokken worden. Daarmee wordt hun veiligheid te allen tijde gewaarborgd. Pas als de hond bij alle 23 testonderdelen vriendelijk, evenwichtig, gehoorzaam en stressbestendig blijkt, slaagt hij voor de test en mag hij mee de klas in.

Locaties

Inmiddels zijn door Anne-Marieke Wortel en Flora van Dijk nog 3 hondengedragsdeskundigen opgeleid om de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest af te nemen. Daardoor kunnen nu op diverse locaties in Nederland honden getest worden voor het Sophia SnuffelCollege. De Sophia SnuffelCollege Hondengedragstesten vinden plaats in de maanden mei en juni. De workshops Lesgeven worden aansluitend georganiseerd in de maand juli. De data van de testdagen en workshops worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt.

Workshop Lesgeven

Als de hond slaagt voor de Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest, dan wordt je uitgenodigd voor een workshop Lesgeven. De projectleider, een ervaren SnuffelVrijwilliger en een hondengedragsdeskundige vertellen je dan alles over het Sophia SnuffelCollege in de praktijk. Vervolgens kun je nog meelopen met een ervaren vrijwilliger, zodat je goed voorbereid de klas in kunt. Ook ontvang je een vrijwilligersmap met daarin de lesstof en alle benodigde materialen.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger voor het Sophia SnuffelCollege en voldoen jij en je hond aan alle voorwaarden? Download het aanmeldingsformulier, vul het in en stuur het op naar snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl. Je wordt zo spoedig mogelijk uitgenodigd voor een Sophia SnuffelCollege Hondengedragstest bij jou in de buurt.

De Sophia SnuffelCollege Hondengedragstesten vinden plaats in de maanden mei en juni. De workshops Lesgeven worden aansluitend georganiseerd in de maand juli. De data van de testdagen en workshops worden aan het begin van het jaar bekend gemaakt.

Meer Sophia SnuffelCollege

Kom meer te weten over het Sophia SnuffelCollege! Lees meer.

Ik wil een hond in de klas

Wil jij ook een hond in de klas op jouw school of de school van je kind? Geef je school nu op! Lees meer. 

Sophia SnuffelNieuws

Meld je gratis aan voor het digitale Sophia SnuffelNieuws. Zo word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen bij het Sophia SnuffelCollege.

Contact

Sophia SnuffelCollege

Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam

Telefoon 020 – 623 61 67
snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • SophiaNieuws ontvangen?


  Blijf op de hoogte van huisdierennieuws en onze campagnes met onze digitale nieuwsbrief.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!