Degoe

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de degoe

De degoe is een bruin-grijs knaagdier van zo’n 25 á 31 centimeter lang, met een lange, behaarde staart. Degoes komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Chili, waar ze in grote groepen leven. Degoes zijn niet gedomesticeerd en hebben moeite zich aan te passen aan de omstandigheden in gevangenschap. Als zij los in huis rondlopen slopen ze banken en stoelen in hun neiging tot het maken van holen. Ook door plastic kooien knagen zij zich met gemak heen. Degoes kunnen zich hechten aan mensen maar worden nooit echt tam. Ze zijn zeer actief en snel en daardoor absoluut geen knuffeldieren. Ook hebben zij een erg gevoelige spijsvertering waardoor het zeer lastig is het dier gezond te houden.

De degoekooi

Een geschikte degoekooi bestaat eigenlijk niet. Van nature leeft de degoe is een rotsachtig landschap waar ze veel kunnen klimmen. Daarnaast graven degoes hele gangenstelsels. Deze behoeften hebben zij in gevangenschap ook. Omdat de dieren zo snel zijn, de neiging hebben overal holen te graven (in de bank bijvoorbeeld) en een enorme behoefte tot knagen hebben kunnen zij niet los in huis rondlopen. Om deze reden zou de degoekooi dermate groot moeten zijn dat de dieren hierin hun hele leven kunnen slijten. Dit is in een woonhuis niet te realiseren.

De verzorging van de degoe

Het is vrijwel onmogelijk om een degoe op de juiste wijze te verzorgen. Het zijn erg snelle dieren die niet gedomesticeerd zijn. Ze houden er niet van om opgepakt te worden. Doordat ze van nature enorm veel knagen en graven kunnen ze in huis niet vrij rondlopen. Ze zouden immers het hele meubilair kapot maken. Toch hebben degoes veel ruimte nodig om te klimmen, rennen en graven. In een woonhuis is dit onmogelijk te bieden. Degoes hebben een erg gevoelige spijsvertering en kennen daardoor een streng dieet. Veel degoes die in gevangenschap gehouden worden lijden aan diabetes omdat zij suikerhoudend voer te eten krijgen. Degoes leven van nature in grote groepen. In gevangenschap willen er nog wel eens heftige gevechten optreden omdat de dieren niet voldoende ruimte hebben om van elkaar te kunnen wegvluchten.

Ongeschikt als huisdier

De Sophia-Vereeniging raadt het af een degoe als huisdier te houden. De dieren zijn niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Zij zijn zeer vatbaar voor gezondheidsproblemen in met name het spijsverteringsstelsel. Daarnaast maakt het natuurlijk gedrag van de degoe (intensief graven en knagen) en hun snelheid het dier ongeschikt om los te laten in huis. Zonder deze vrijheid kan de degoe echter niet naar zijn natuur leven.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!