Degoe

Een degoe is ongeschikt als huisdier

De Sophia-Vereeniging raadt het af een degoe als huisdier te houden. Een degoe is namelijk ongeschikt als huisdier. De dieren zijn niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Zij zijn zeer vatbaar voor gezondheidsproblemen in met name het spijsverteringsstelsel. Daarnaast maken het natuurlijke gedrag van de degoe (intensief graven en knagen) en hun snelheid het dier ongeschikt om los te laten in huis. Een degoe houden in een kooi is geen optie. Zonder de bewegingsvrijheid van een open ruimte kan de degoe echter niet naar zijn natuur leven.Wij leggen graag verder uit waarom een degoe geen geschikt huisdier is.

Waarom een degoe geen geschikt huisdier is

Het is vrijwel onmogelijk om een degoe op de juiste wijze te verzorgen. Daarom is een degoe geen geschikt huisdier. Het zijn erg snelle dieren die niet gedomesticeerd zijn. Bovendien laten zij zich vrijwel niet domesticeren. Ze houden er niet van om opgepakt te worden. Doordat ze van nature enorm veel knagen en graven kunnen ze in huis niet vrij rondlopen. Ze zouden immers het hele meubilair kapot maken. Toch hebben degoes veel ruimte nodig om te klimmen, rennen en graven. In een woonhuis is dit onmogelijk te bieden.

Degoes hebben een erg gevoelige spijsvertering en kennen daardoor een streng dieet. Veel degoes die in gevangenschap gehouden worden, lijden aan diabetes omdat zij suikerhoudend voer te eten krijgen. Degoes leven van nature in grote groepen. In gevangenschap willen er nog wel eens heftige gevechten optreden omdat de dieren niet voldoende ruimte hebben om van elkaar te kunnen wegvluchten.

Een degoe thuis houden, biedt veel te weinig ruimte

Een geschikte degoekooi bestaat eigenlijk niet. Van nature leeft de degoe is een rotsachtig landschap waar ze veel kunnen klimmen. Daarnaast graven degoes hele gangenstelsels. Deze behoeften hebben zij in gevangenschap ook. Omdat de dieren zo snel zijn, de neiging hebben overal holen te graven (in de bank bijvoorbeeld) en een enorme behoefte tot knagen hebben, kunnen zij niet los in huis rondlopen. Om deze reden zou de degoekooi dermate groot moeten zijn dat de dieren hierin hun hele leven kunnen slijten. Dit is in een woonhuis niet te realiseren. Een degoe thuis houden, biedt dan ook veel te weinig ruimte.

Het beestje ziet er misschien wel leuk en schattig uit, maar de degoe is zeker geen knuffelig huisdier. Ze zijn wild en bijna niet te temmen, houden niet van aanraken of oppakken en kunnen daardoor venijnig uit de hoek komen. Ook daarom raden wij het houden van een degoe als huisdier met klem af.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hamster

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.