Chinchilla

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren, waaronder de chinchilla, zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de chinchilla

De chinchilla is niet volledig gedomesticeerd. Ze zijn door de tijd heen wel wat gewend geraakt aan mensen. Chinchilla’s zijn sociaal naar soortgenoten, nieuwsgierig, intelligent en hebben een eigen karakter. Tegen stress, onrust en lawaai kunnen ze niet. Ze leven vooral ’s nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Daarbij zijn ze slecht tam te maken. Chinchilla’s zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.

Het gedrag van chinchilla’s typeert zich door activiteit: ze houden van rennen, springen en lopen graag los. Ze laten zich aanhalen, maar houden er over het algemeen niet van om opgepakt te worden. Het gedrag van de chinchilla kan agressief zijn: wanneer chinchilla’s vechten, zal dit tot bloedens toe zijn en vaak tot de dood erop volgt. Koppelen moet dan ook altijd onder intensieve begeleiding gebeuren. Al deze eigenschappen maken dat het diertje niet geschikt is als huisdier.

De chinchillakooi

Een geschikte chinchillakooi bestaat niet. Van nature hebben chinchilla’s behoefte aan erg veel ruimte en beweging in een rotsachtige omgeving. Als ze wakker zijn, zijn ze in de natuur constant aan het klimmen en het springen. Chinchilla’s kunnen sprongen maken van wel 2 meter. Doordat zij slecht diepte kunnen inschatten kan dit in huis gevaar opleveren. Wat ook een probleem vormt is dat de diertjes door de kleinste openingen kunnen ontsnappen, daarbij hebben zij overdag zeer veel behoefte aan rust rond de kooi. Chinchilla’s zijn zeer gevoelig voor oververhitting, temperaturen boven de 25˚C zijn levensbedreigend. In geen enkele kooi kan een chinchilla stressvrij leven. De dieren zijn té gevoelig voor onrust om op een diervriendelijke manier als huisdier gehouden te worden.

Chinchilla aanschaffen

De Sophia-Vereeniging raadt het af een chinchilla als huisdier te houden. De dieren zijn dermate stressgevoelig dat het leven bij mensen in huis niet aan hen is besteed. Daarbij zijn het nachtdieren die overdag met rust gelaten moeten worden. De dieren zijn moeilijk tam te maken. Opvangcentra voor chinchilla’s zitten overvol met dieren die niet langer bij hun vorige verzorger konden blijven. Bij een goede verzorging van de chinchilla kan hij een leeftijd bereiken van wel 15 tot 20 jaar.

De verzorging van de chinchilla

Veel voorkomende problemen in de verzorging hebben te maken met de huisvesting en voeding van de chinchilla. Chinchilla’s zijn zeer gevoelig voor tocht en een vochtige omgeving. Wanneer de chinchilla nat wordt, bijvoorbeeld door vochtig hooi of door het vallen in een waterbak, kan de vacht gaan schimmelen of rotten. Chinchilla’s zijn tevens zeer gevoelig voor oververhitting, temperaturen boven de 25˚zijn al levensbedreigend. De spijsvertering van de chinchilla is zeer gevoelig. Ze eten en drinken in kleine porties. Het voer moet aan zeer strenge criteria voldoen om de spijsvertering in balans te houden. Te vochtig of te zwaar voer is levensgevaarlijk. Chinchilla’s zijn echte routinedieren, wanneer zij hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen zij erg gestrest raken. Overdag moeten zij met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla’s zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!