Chinchilla

Een chinchilla is niet geschikt als huisdier

Een chinchilla als huisdier is populair. Desondanks raden wij met klem af om een chinchilla als huisdier te nemen. Chinchilla’s zijn geen geschikte huisdieren. De eigenschappen en natuurlijke behoeften van het diertje kunnen onvoldoende tot uiting komen wanneer deze thuis in een chinchillakooi worden gehouden.Graag leggen wij uit waarom chinchilla’s geen geschikte huisdieren zijn.

Een chinchilla is niet geschikt als huisdier om deze redenen:

De chinchilla is niet volledig gedomesticeerd. Ze zijn door de tijd heen wel wat gewend geraakt aan mensen. Chinchilla’s zijn sociaal naar soortgenoten, nieuwsgierig, intelligent en hebben een eigen karakter. Tegen stress, onrust en lawaai kunnen ze niet. Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral ’s nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel.

Een chinchilla is niet geschikt als huisdier omdat ze slecht tam zijn te maken. Chinchilla’s zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.

Het gedrag van chinchilla’s typeert zich door activiteit: ze houden van rennen, springen en lopen graag los. Ze houden er in het algemeen niet van om opgepakt te worden, wat er aan bijdraagt dat wij de chinchilla niet als een geschikt huisdier zien. Het gedrag van de chinchilla kan agressief zijn: wanneer chinchilla’s vechten, zal dit tot bloedens aan toe zijn en vaak tot de dood erop volgt.

Chinchilla’s zijn lastig te verzorgen

Veel voorkomende problemen in de verzorging hebben te maken met de huisvesting en voeding van de chinchilla. Chinchilla’s zijn zeer gevoelig voor tocht en een vochtige omgeving. Wanneer de chinchilla nat wordt, bijvoorbeeld door vochtig hooi of door het vallen in een waterbak, kan de vacht gaan schimmelen of rotten. Chinchilla’s zijn tevens zeer gevoelig voor oververhitting, temperaturen boven de 25˚zijn al levensbedreigend. De spijsvertering van de chinchilla is zeer gevoelig. Ze eten en drinken in kleine porties. Het voer moet aan zeer strenge criteria voldoen om de spijsvertering in balans te houden. Te vochtig of te zwaar voer is levensgevaarlijk. Chinchilla’s zijn echte routinedieren, wanneer zij hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen zij erg gestrest raken. Overdag moeten zij met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla’s zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

hamster

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.