Intelligentie

Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben. De dieren die dat niet krijgen, gaan (uit verveling) gedragsproblemen ontwikkelen. Ze gaan krijsen, bijten of zichzelf kaalplukken. Tien tot vijftien procent van de in gevangenschap gehouden kromsnavels doet aan ‘verenplukken’. Vooral grijze roodstaartpapegaaien en kaketoes. De vogels ‘gewoon’ in een kooi of volière houden en hen af en toe wat aandacht geven, is dus absoluut niet voldoende.

Voeding van kromsnavels

Ieder van de ruim 350 soorten kromsnavels heeft een eigen dieet. Helaas gaat het daar nogal eens mis. De kwaliteit van de vogelvoeders die in de dierenwinkel worden verkocht, is vrijwel altijd ondermaats. Kromsnavels worden daarbij vaak onterecht als zaadeters bestempeld, terwijl er ook nectar-, pollen-, vruchten-, planten- en insecteneters zijn. Wanneer een vogel niet de juiste voeding krijgt, wordt hij ziek of sterft hij vroegtijdig. In negentig procent van alle vroegtijdige sterfgevallen van een papegaai als huisdier, heeft dit te maken met gebrekkige voeding. In het wild besteden de dieren dagelijks tot wel acht uur aan het zoeken naar voedsel. Dit zijn omstandigheden die wij in huis niet na kunnen bootsen.

groenwangamazone kromsnavel
grasparkiet kromsnavels sociaal

Domesticatie

De meeste kromsnavels zijn geen gedomesticeerde dieren: het gedrag van papegaaien is niet aangepast aan een leven met de mens. Ook lichamelijk, geestelijk en genetisch zijn ze nog geheel identiek aan hun soortgenoten in het wild. Feitelijk zijn papegaaien dus wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden. Met alle problemen van dien.

Grasparkieten

Daar waar de meeste kromsnavels niet gedomesticeerd zijn, zijn de grasparkieten de uitzondering op de regel. Na jarenlang fokken zijn de diertjes behoorlijk aangepast aan het leven in gevangenschap. Maar vergis je niet: grasparkieten zijn zeer intelligent en zij hebben dan ook heel veel uitdaging nodig. Daarnaast zijn grasparkieten erg sociaal. In het wild leven ze in groepen van wel 25.000 dieren. Grasparkieten kunnen wel vijftien tot twintig jaar oud worden. In gevangenschap worden ze vaak niet ouder dan acht jaar. Dit heeft te maken met te weinig beweging, te weinig sociale interactie met soortgenoten en slecht voer. Tekenen dat ook de gedomesticeerde grasparkiet niet geschikt is om in huis te houden.

Positieflijst

De Sophia-Vereeniging is voorstander van invoering van de Positieflijst. Dit is een lijst met dieren, opgesteld door de overheid, waarvan op grond van wetenschappelijke criteria is vastgesteld dat het mogelijk is om deze dieren als huisdier te houden. Dieren die niet op deze lijst staan mogen straks niet meer, of onder strikte voorwaarden, gehouden worden. Momenteel wordt deze lijst opgesteld voor zoogdieren, maar ook voor vogels zal een dergelijke lijst worden gemaakt.

Cursus

Zolang kromsnavels nog wel door iedereen zijn te houden, raadt de Sophia-Vereeniging aan om eerst een cursus te volgen over het gedrag en het houden van deze vogels. Zo ben je voldoende voorbereid op waar je aan begint.

Daarnaast raden wij ook aan om eerst te onderzoeken of er een gespecialiseerde vogeldierenarts bij jou in de buurt te vinden is. Helaas worden dierenartsen in Nederland nog altijd voornamelijk opgeleid in het behandelen van honden en katten. Vogels daarentegen kennen hele andere ziekten, problemen en behandelmethodes. Ga met een zieke vogel dan ook altijd naar een gespecialiseerde vogelarts.

ara papegaai kromsnavel

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?